Lontoo. Britanniassa on ryhdytty tutkimaan syytöksiä, joiden mukaan Irakissa palvelleet brittisotilaat olisivat kiduttaneet irakilaisia siviilejä.

Britannian puolustusministeriö sanoo suhtautuvansa asiaan vakavasti. Ministeriö ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Independent-lehti oli kertonut 33 väitetystä rikoksesta, joissa oli kyse raiskauksista, kidutuksesta ja muusta väkivallasta.

BBC:n mukaan yhdessä tapauksessa kahden sotilaan väitetään raiskanneen 16-vuotiaan pojan vuonna 2003. Myös naissotilaiden sanotaan ottaneen osaa väkivaltaisuuksiin.  

Nykyisin on vallalla sellainen ajattelutapa, että sota on oleellinen ja vääjäämätön osa ihmisyyttä (!). Kirjailijan tehtävä ei ole vastustaa sotaa, kirjailijan tehtävä on vain kuvata sotaa, pysyä ulkopuolisena. Tästä tulee äkkiä mieleen, että kirjailija tarvitsee sotia kuvataksen niitä, raakamateriaaliksi.

Minusta tällainen puhe kirjailijalta on henkisesti velttoa ajattelua, vastuun pakoilua ja viattomien ihmisten heitteillejättöä. Kyllä jokainen sotilas on edelleen vihollinen, kuten Erno Paasilinna tiivisti. Toisaalta sotilas on myös uhri. On sitten kysymyksessä oman suvun sankarivainaja, sotaveteraani tai aktiivipalveluksessa oleva sotilas tai asevelvollinen

Onneksi lehdistö ja ministeriö vielä tutkivat jopa omien tekemiä sotarikoksia eikä hyväksy niitä.

Ja vielä on jäljellä Noam Chomskyn kaltaisia yhteiskuntakriittisiä  toisinajattelijoita, joille totuudellisuus, todellisuus ja moraali ovat tärkempiä kuin fiktiivisyys tai pelkkä tapahtumien kuvaaminen, ja joille väkivalta on oikeutettua vain suuremman väkivallan estämiseksi.

Ihmetytti, kun kirjailija Tommi Melender tässä taannoin peräsi yhteiskuntakriittisyyden sijaan ihmiskriittisyyttä. Eikös yhteiskuntakriittisyys ole määritelmällisesti aina myös ihmiskriittiisyyttä? Ei kai niitä voi erottaa, kun yhteiskunta muodostuu ihmisistä?

Yhteiskunta muodostuu  ihmisistä ja heidän yhteisöistään, jotka asuvat ja ovat vuorovaikutuksessa tietyllä maantieteellisellä alueella; myös erilaiset instituutiot, poliittiset käytännöt tai valtarakenteet, infrastrukstuuri ja kulttuuri ovat osa yhteiskuntaa. Kaikki yhteiskunnat yhdessä muodostavat ihmiskunnan.

Lisäys 17.11.09 http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Uusia+paljastuksia+brittisotilaiden+v%C3%A4kivallasta+Irakissa/1135250812569