Piti kiittää Jarkko Tonttia Vihreän langan pystypäisestä nettikolumnista tuoreeltaan, mutta väliin tuli Jokela, joka järkytti mieltä. Tontti esittää kolumnissaan sen ainoan oikean ja eettisen vaihtoehdon Linkolan väkivaltaisille ratkaisumalleille, syntyvyyden laskun. Asia on yksinkertainen. Ehkäisy ja perhesuunnittelu eivät ole epähumaania yksilön riistoa vaan humaania, solidaarista ja globaalia vastuunkantamista. Syntyvyyden säännöstely on panostusta tuleville sukupolville, meidän omille lapsillemme, ja maapallolle - ja se on myös suomalaisten oikeus ja velvollisus. Seuraava lainaus on Jarkko Tontin kolumnista Vähemmän väkeä:

"Ylen tv-uutiset kertoi, että Suomessa syntyi viime vuonna enemmän lapsia kuin edellisinä vuosina. Kasvu on pientä – tuhat syntynyttä enemmän kuin 2005 – mutta kasvua silti.

Tulin surulliseksi. En vähiten siksi, että uutisen sävy oli avoimen myönteinen.

En voisi olla päättäväisemmin eri mieltä: muuten sysisynkässä maailmantilanteessa syntyvyyden nopea lasku länsimaissa viime vuosikymmeninä on ollut ainoita aidosti myönteisiä muutostrendejä.

Tilanne on toki vielä kohtuullisen hyvä. Synkimpänä vuonna 1947 Suomeen syntyi 108 168 lasta, viime vuonna onneksi vain 59 053."

Olen jämäkästi samaa mieltä Jarkko Tontin kanssa. Meidän on aika nähdä omaa pihaamme ja napaamme pitemmälle. Välinpitämättömyyden aika on ohi. Jokaisen on kannettava vastuunsa maapallosta omilla ratkaisuillaan. Myös suomalaisten.

Monet uskovat teknologian kehityksen ratkaisevan maapallon ongelmat. Se on järjetön ajatus, koska juuri teknologia on aiheuttanut suurimman osan maapallon ongelmista. Insinöörit ja tekniikan tohtorit ovat tuhon arkkitehtejä. Tuho ja kehitys ovat synonyymejä. Pikemminkin meidän pitäsi ottaa muutama askel taaksepäin tuottamisessa ja kuluttamisessa.

Ihmisen ja luonnon välisiä ristiriitoja ei voi loputtomasti ratkaista ihmisen eduksi.

Asia ei ole uusi. Brittiläinen taloustieteilijä Thomas Malthus ymmärsi jo vuonna 1798, että ihmisten määrä kasvaa ruuan määrä nopeammin. YK ennustaa, että maapallon väestö kasvaa vuoteen 2050 mennessä noin yhdeksään miljardiin. Se on 50 prosenttia enemmän kuin nyt. 

Silloin minun poikani on vasta 50 vuotta ja minä olen purrut jo pitkään nurmikkoa.