Kun Vankileirien saaristo julkaistiin, Suomessa elettiin 70-luvun voimakasta itsesensuuriin aikaa ja oltiin niin rähmällään itään että.

Ulkopoliittisista syistä Tammi ei uskaltanut julkaista Aleksandr Solzenitsynin kolmiosaista teosta, joka kertoo neuvostolittolaisesta vankileirijärjestelmästä Gulagista. Kirjat julkaistiin sitten lopulta Ruotsissa suomeksi suttuisina versioina. Suomennos oli Esa Adrianin laatutyötä.

Käsittääkseni kirjoista ei olla vieläkään julkaistu uusintapainoksia, mikä on kulttuuriskandaali. Herätys kustantamot!

Eduskunnan kirjastossa työskentelevä ystäväni kertoi että taistolaiset eivät suostuneet koskemaan kyseiseen kirjaan rukkasillakaan. Toinen vihattu kirja oli Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä.

Siihen aikaan hyödylliset idiootit harjoittivat kuulemma mielipideterroriaan ja henkistä painostustaan varsin avoimesti työpaikoilla Suomessa. Eduskunnassa jopa kadehdittiin niitä edustajia, joilla oli oma kotiryssä.

Solzenitsyn muuten passitettiin virkamiesten toimesta 8 vuodeksi vankilaan siksi, että hän kirjoitti koulutoverillen epäkunnoittavasti Stalinista: "mies, jolla on viikset". Ja Solzenitsyn oli sentään lojaali kommunisti,  taistellut toisessa maailmansodassa punarmeijassa ja  ylennyt kapteeniksi.

Totaalitaarisessa valtiossa kukaan ei ole suojassa. Tänään viedään ilmiannettu, huomenna ilmiantaja. Mitkään meriitit eivät paina mitään, kun valtiota johtaa paranoidinen psykopaatti, jonka aivotuksia ja mielenliikeitä totutetaan sokeasti.

Mutta maailma muuttuu. Näin uutisoi Helsingin Sanomat (10.9.09):

Moskova. Venäjän koululaiset joutuvat jatkossa lukemaan Stalinin ajan kauhuja kuvaavan Vankileirien saaristo -kirjan.

Opetusministeri Andrei Fursenko kertoi keskiviikkona, että Nobel-palkitun Aleksandr Solženitsynin merkkiteoksesta tulee pakollinen oppikirja yläluokilla.

Ihmisoikeusaktivistien mielestä teoksen sisällyttäminen koulujen opetusohjelmaan on merkittävä askel Stalinin ajan terrorin käsittelyssä nyky-Venäjällä.

Kirjailijan leski Natalia Solženitsyna kertoo laativansa kolmiosaisesta opuksesta lyhennetyn koulupainoksen. Ajatus teoksen luetuttamisesta kouluissa on pääministeri Vladimir Putinin.