Avasin Fortumin kirjekuoren aika toiveikkaana eilen. Leudosta talvesta johtuen veikkasin erittäin pientä sähkölaskua, vaikka Fortum korottikin (!) sähkön hintaa 10 prosentilla vuoden alusta. Olen veivaillut lämmön todella alas ja lisäksi olen ollut pitkiä aikoja pois koko talosta, joten kulutus on ollut minimaalista. Suuri olikin sitten vitutukseni ja hämmästykseni, kun sähkölaskuni oli noussut eikä laskenut. Miten helvetissä tämä on mahdollista, mietin, ja päätin soittaa Fortumille ja kysyä perusteita hinnan nousulle.

En taida enää viitsiä, jaksaa, nöyrtyä, häpäistä itseäni.

Sain nimittäin selkeitä vastauksia teeveen talousuutissa. Vitutuskäyrälläni olisi voinut silpoa virkamiehiä, jotka ovat hommat aikoinaan tyrineet.

Fortum jakaa kohta osinkoina 1,2 miljardin voitot!

Lilius perusteli sähkön hinnan nousua ohjelmassa sillä, että "me seuraamme tarkasti täällä Fortumissa sähkön maailmanmarkkinahintojen nousua. Vanha virsi - ja tyhmä kuluttaja ostaa loistavan puhalluksen.

Toimittaja korosti lohdullisesti, lähes iloisesti, että valtio saa omistajana 600 000 000 euroa osinkoja kassaansa. Huvittavinta on tietenkin se, että harvempi tulee ajatelleeksi, että mikä se "valtio" on. Valtio olemme me. Valtio koostuu niistä kuluttajista, joiden sähkönhintojen korotuksilla Fortumin voitto on rakennettu. Ei valtio ole mikää irrallinen olento jossakin kaukana. Voitto ei synny koskaan tyhjästä. Valtio on kansa, sähkön kuluttaja, jonka selkänahasta Fortum nyhtää jokaisen euron.

Miten kauan me hyysäämme tätä sikaimaisutta, kysyi Vasili Suksin aikoinaan novellissaan. Samaa kysyn minä ja lähden huomenna etsimään halvempaa sähköntuottajaa. Ainakin Helsingin Energia nosti hintoja "vain" 7 prosenttia.