IS (18.8.08) uutisoi:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kuolleet ovat nykyään liian lihavia standardikokoisissa ruumisarkuissa haudattaviksi. Kotimaa-lehti kertoo, että väestön painonnousu on lisännyt tavallista suurempien arkkujen kysyntää.

XL-kokoiset ruumisarkut aiheuttavat kuitenkin ongelmia esimerkiksi kylmiöille, joiden oviaukot on suunniteltu perinteisten mallien koon mukaan.

- Kylmiön valmistajilla ei ole yhtä standardoitua mittaa suuaukoille. Koska kylmiöt on valmistettu vuosikymmeniä sitten, nykyään mitat ovat suurimmille arkuille ahtaat, arkkuja valmistavan SHT-Tukun tuotantojohtaja Jari Leminen kertoo Kotimaalle.

Isojen arkkujen määrä on säilöntätilojen ahtaudesta huolimatta kuitenkin kasvussa.

- Jos aikaisemmin lähti yksi erikoisleveä arkku päivässä, niin nyt niitä lähtee kaksi, Leminen sanoo.

 

Arvelen että liikalihavuudella on tulevaisuudessa dramaattisia seurauksia koko hautausurakoinnille. Tämä on vasta alkua. Ensin levennetään arkut ja kylmiöt. Sitten ruumisautot, krematorion oviaukot, uurnat ja uunit, kirkkojen käytävät ja alttarit, haudat ja lopulta hautausmaat.

 

Tämä on syytä huomioida myös kirkollisverossa. Ja haudankaivajien laiteinvestoinneissa.

 

Tuttu on kohta näky, jossa kuollutta lihavaa piispaa kuskataan paukkupakkasella hauturin kuormanauton avolavalla viimeiseen lepoon. Tai sumopainijaa pilkotaan moottorisahalla krematorion portailla pienemmäksi.(Hyvästi hiljaiset hautajaiset.) Raskaan sarjan urheilijoita heitetään isoon monttuun niin kuin punaisia muinoin joukkohautaan. Pulskat mummot haudataan pystyasentoon, samoin pitkät miehet.

 

Siitä saisikin hyvän mainoslauseen antihampurilaisliikkeelle: Jokainen hampurilainen vaarantaa kuolemanjälkeisen elämäsi.    

 

Esitän syvimmän osanottoni kuoleman tukkukauppiaalle Jari Lemiselle Hänen huolestumisensa hautausurakoinnin nousevista kustannuksista ja käytännön problematiikasta on koskettavaa, varmasti aiheellista ja vilpitöntä.

 

Onneksi kuolema ei ole ronkeli. Se ei piittaa painoindeksistä. Lihavat ruumiit ovat elävien ongelma.