Hallitus esittää että työnantaja saisi oikeuden tarkkailla ja käsitellä työntekijöiden sähköpostiliikenteen tunnistamistietoja estääkseen yrityssalaisuuksien vuotamisen.

 

Perustuslakivaliokunnassa kuullut oikeusoppineet tulivat siihen tulokseen, että Lex Nokia rikkoo perustuslakia.

 

Asiantuntijalausunnot sivuutettiin. Laki voidaan säätää tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

 

Minulla ei ole yritystä eikä salaisuuksia. Laki koskisi silti minuakin. Koko lain tarkoitus onkin lisätä työntekijöiden tarkkailua ja valvontaa, maksimoida ihmisestä revittävä tuottavuus ja tulos. Sellainen on ajan henki.

 

Hallitus jatkaa toimintaansa markkinavoimien (Nokian) toivomuksien nöyränä juoksupoikana ja kritiikitön eduskunta hyväksyy mitä hulluimmat ja pelottavimmat esitykset.

 

Eräs ystäväni kirjoitti asiasta näin:

 

Laki on suoraan Orwellin teoksesta 1984.

 

Siinä rajoitetaan ihmisten perusoikeuksia viestiä vedoten yrityssalaisuuteen. Emmehän anna Nokialle oikeutta lukea kirjepostimmekaan osoitetietoja.

 

Suomessa ei myöskään ole koskaan tuomittu ketään sähköpostin avulla tehdystä tietovuodosta eli aika isolla tykillä ammutaan kärpästä, jota ei ole olemassa.

 

Laki koskee myös kaikkia "yhteisötilaajia" eli työnantajia, kouluja, sairaaloita, kirjastoja jne. Se i myöskään rajoitu vain sähköpostiin vaan koskee kaikkea IP-pohjaista liikennettä.

 

Osmo Soininvaara totesi blogissaan (muistinvaraisesti) näin: "Eivät kai insinöörit ole niin laiskoja tai tyhmiä, että ne lähettäisivät yrityssalaisuuksia oman koneensa sähköpostilla."