Näyttelijälle ei mikään inhimillinen saa olla vierasta. Nöyryyttäminen oli suosittu turkkalainen opetusmetodi. Jäljet siivosivat suomalaiset terapeutit.

Mielenkiinnolla olen seurannut Turkan oppilaiten haastatteluja viime vuosina. Lähes järjestään kaikki ovat  kieltäneet mestarinsa. Jopa nekin jotka kuuluivat Turkan lähipiiriin, suosikkeihin, ja pääsivät mukaan parhaisiin produktioihin. Kieltäminen on tietenkin terve ilmiö, varjossa ei kasva mikään eikä kukaan.

Turkasta tulee messiaanien hahmo, joka varmasti kieltämisen jälkeen kokee vielä monta ylösnousemusta. Omalla esimerkillään ja nerokkuudella hän on lunastanut niin paljon.

Itse en jaksa uskoa nöyryyttämiseen autuaaksi tekevään oppiin, vaikka se kuuluukin suomalaisen opettamisen ja kouluttamisen tunnusmerkistöön olennaisena osana. Siihen törmää alati koulussa, samoin armeijassa ja työelämässä.

Mutta Turkka on Turkka. Kerrotaan anekdoottia Esko Salmisesta ja Turkasta. Salminen veti herneet Turkan ohjauksesta, nosti kuikelon seinälle kuin höyhenen ja veti jo nyrkin taakse.

- Jumalauta Esko, toi on hyvä. Pidä toi, Esko, pidä toi. Toi on per-ke-leen hyvä. Sää osaat sittenkin, Turkka hihkui silmät kiiluen.

Siinä meillä todellinen ammattilainen, Turkka.