Eduskunnassa kuohuu.

"Tämmöisiä veijareita meillä täällä on."

Näin letkautti puhemies Sauli Niinistö, kun media tenttasi häntä eduskunnan urheilukerhon varojen väärinkäyttötapauksesta.

Nyt eduskunnan virkamieskunta on loukkaantunut sydänjuuriaan myöten. Se kokee Niinistön heiton virkamieskuntaa leimaavaksi.

Toki Niinistö viittaa lauseellaan virkamieskuntaan, varsinkin Tiitisen ja Lipposen viininhakuretkeen erään vasta tuomitun verorikollisen luokse Etelä-Afrikkaan ja Ahosen rahaa hassaavaan (vasta 60 000 euroa) oikeusjuttuun.

Varmasti Niinistö sisällytti monimerkitykseen "veijariinsa" myös koko vaalirahasotkuissa rypevän eduskunnan ja erikoisesti kriisistä kriisiin ajautuvan pääministeri Vanhasen.

Kuitenkin Niinistön kerhoja ja sosiaalista elämää halveksivat puheet ja yksinäisyyden ylistäminen tähtäävät siihen yhteen päämäärään: valintaan Suomen presidentiksi, siihen yksinäisimpään.

Mutta onko populistisempaa ja tehokkaampaa tapaa kosiskella kansaa kuin pilkata eduskuntaa ja sen virkamiehiä? Sen aika näyttää. Ja siksi Niinistö on puhemies. Loistava taktinen veto.