Viitaten Hesarin juttuun Kirjailija on vallan elätti (HS 3.9.2010) Julkaisin tämän 4.11.2006:

Kuka on vapaa kirjailija? Ei ainakaan se, joka elää apurahoilla, lautakuntien tai säätiöiden lipomisella tai palkintojen armonpaloilla. Kirjailijan vapaus on nykyään vitsi. Suurin osa kirjailijoista elää linnun elämää ja yrittää raapaista särvintä kaikesta muusta kuin kirjojen kirjoittamisesta.

Huonosti myyvät  kirjailijat eivät enää uskalla sanoa mistään mitään julkisesti, kun ne pelkäävät rahavirtojen tyrehtymistä. Suomalaisen kirjallisuuden apurahajärjestelmä alkaa jo olla sananvapauden este. Hesaria ei uskalletta kritisoida ignoroinnin tai huonojen kritiikkien pelossa. Kustantamoista ei sanota mitään, ettei vain polteta siltoja mihinkään suuntaan. Jopa pienkustantamoiden ankkurit antavat lausuntoja ja esiintyvät itseään suurempina asiantuntijoina lähes joka areenalla ja kirjailijat ovat nöyrää poikaa, kumartavat näitäkin nilkkejä, talousmiehiä, jotka repivät ylimielisyytensä ja erinomaisuutensa  kirjailijan hengentuotteista. Harvempi puree ruokkivaa kättä, mutta moni nuolee ruokkivan käden persettä. Se on säälittävää. Joskus kirjailijoita kunnioitettiin kustantamoissa, pidettiin hyvinä työntekijöinä. Nyt kirjailijat ovat pelkkiä riiston välikappaleita, puuvillapeltojen neekereitä, joiden rojaltit kahmivat kirjallisuuden rakastajiksi naamioituneet euronpyörittäjät ja kirjanpitäjät.

Paljon on kirjoitettu siitä, ettei Suomessa elä kirjailijana. Olen ennenkin sanonut, että jos tuohivirsuntekijä ei elä tuohivirsujen tekemisellä pitää vaihtaa ammattia. Se on niin yksinkertaista. Kysynnän ja tarjonna lait. Jos kaikki ne ihmiset, jotka eivät saa elantoaan haluamastaan ammatista, alkaisivat syytellä siitä valtiovaltaa tai kuluttajia, tämä maa olisi äkkiä konkurssissa. Jos kirjailijan työllä ei elä, pitää tehdä jotakin muuta. Koska kirjailijan ammattiin ei ole koulutusta, ei ole myöskään mitään kiintiöitä. Mielestäni Suomessa on aivan liikaa kirjailijoiksi itseään luulevia, jotka vaativat kirjailijan kohtelua ja valtiovallalta tukijaisia. 

Ihmettelen, ettei Hannu Raittilakaan löydä kustantamojen välistävedosta mitään sanottavaa. Kirjailija saa kirjan tuotosta noin 18 prosenttia. Se on helvetin vähän tekijälle. Todellisia kusettajia kirja-alalla ovat kustantamot, kirjojenvälitys ja kirjakaupat. Ja kaiken taustalta löytyvät samat omistajatahot. Ja siihen kun vielä niputetaan Hesari/Sanoma Oy, joka on suurin omistajataho. Aika kafkamaista. 

Miettikää, hyvät kirjailijat, millaista siipeilijöiden joukkoa teidän työnne elättää. Kuinka kauan te aiotte hyysätä tätä sikamaisuutta?