IS 26.11.2009

"Irlannin roomalaiskatolinen kirkko piti vuosikymmeniä tiukasti salassa sen, että kirkon papit käyttivät lapsia seksuaalisesti hyväksi. Karmaiseva totuus laajamittaisesta hyväksikäytöstä alkoi paljastua vasta 1990-luvun puolivälissä, kertoo torstaina julkistettu virallinen selvitys.

Irlannin hallituksen asettama työryhmä on selvittänyt lasten hyväksikäyttöä Dublinin arkkihiippakunnassa vuosina 1975-2004. Siinä syytetään myös valtion virkamiehiä asian pimittämisestä. Samankaltaisen murskaavan tuomion ovat aiemmin saaneet katolisen kirkon suojissa toimineet oppilaitokset.

Irlannin hallitus pyysi anteeksi, ettei se ole kyennyt suojelemaan lapsia katolisten pappien hyväksikäytöltä. Hallitus vakuutti, ettei samanlaista vääryyttä saa koskaan enää sattua.Myös Dublinin arkkipiispa Diarmuid Martin pyysi anteeksi pappien hyväksikäyttämiltä lapsilta. Hän sanoi tuntevansa surua ja häpeää tapahtuneen johdosta.

-Olen tietoinen, että mitkään anteeksipyynnöt eivät ole riittäviä, arkkipiispa totesi.Selvityksen mukaan neljä arkkipiispaa suojelivat säännönmukaisesti lasten hyväksikäyttäjiä ja estivät heidän joutumisensa oikeuteen vastaamaan teoistaan.

Dublinin arkkihiippakunnan linjana oli pitää salassa hyväksikäyttötapaukset, estää skandaalit ja suojella kirkon mainetta ja omaisuutta, selvityksessä sanotaan. Lasten suojelu ja heidän oikeutensa jäivät täysin toissijaisiksi."