HS 31.9.2008<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Viime vuosien voittokulusta huolimatta Pietarista on kuulunut myös vastenmielisiä jalkapallouutisia.

83-vuotiaan seuran (Leningradin Zenit) riveissä ei ole ikinä ollut tummaihoista pelaajaa, vaikka afrikkalaiset ja eteläamerikkalaiset vahvistukset ovat nykypäivää kansainvälistyneessä Venäjän liigassa.

Kyse ei ole omien kasvattien suosimisesta, sillä joukkueessa on paljon valkoihoisia vierastyöläisiä ja pari eteläkorealaista.

Petrovski-stadionin lehtereillä näkyy usein rasistissävytteisiä lakanoita. Viime keväänä Zenit joutui Euroopan jalkapalloliiton Uefan hampaisiin, kun kannattajat huusivat asiattomuuksia Olympique de Marseillen afrikkalaistaustaisille pelaajille.

Zenitiä vuodesta 2006 luotsannut hollantilaisvalmentaja Dick Advocaat osoitti pestinsä alkuvaiheessa kiinnostusta muutamaa mustaa pelaajaa kohtaan, mutta seurajohto tyrmäsi idean heti alkuunsa.

Advocaat myönsi kyseenalaisen pelaajapolitiikan viime keväänä venäläisen Pro Sport -lehden haastattelussa. Hän kertoi, että Zenitin kannattajat eivät sallisi tummaihoisen pelaajan hankkimista.

"En halua palkata pelaajaa, jota fanit eivät hyväksy", Advocaat sanoi. "Minulle ihonvärillä ei ole merkitystä, mutta he välittävät."

"He" pitää sisällään myös Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin, joka on Zenitin kuuluisin kannattaja.

Eikö rasististen fanien sätkynukkejoukkue voitaisi sulkea ulos mestreiden liigasta yhteisellä päätöksellä?  Se olisi jämäkkä signaali koko jalkapalloilevalle maailmalle.