Tämän päivän Hesarissa kerrotaan, että poliisi oli rynnännyt tässä taannoin kukonlaulun aikaan vähän rankempaa taidetta luovan tyttöopiskelijan kotiin usean miehen voimin ja vienyt hänet mennessään.

Tietojeni mukaan tapaus ei ole ainutlaatuinen: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla poliisit veivät goottitytön, joka oli tilittänyt vähän kovemmalla äänellä koulussa. Ja unohtivat vielä ilmoittaa vanhemmille.

Molemmissa tapauksissa tyttöjä pidettiin potentiaalisina koulusurmaajina.

Kauhajoen jälkeen poliisin niskaan on sysätty kovia paineita. Poliisien pitäisi olla profeettoja, ennustajia. Heidän pitäisi pystyä ennustamaan ja ennakoimaan potentiaaliset koulusurmaajat.

Se on mahdoton vaatimus - ja siksi se johtaa ylilyönteihin.

Kyllä yhteiskunnan pitää kehittää koululaitosta ja koululaitosten terveyspalveluita siihen suuntaan, ettei Auvisen ja Saaren kaltaisia aikapommeja pääse syntymään. Avun saamisen kynnys henkisiin ongelmiin pitää olla matala, olematon

Ja koulukiusaamisessa nollatoleranssi. Jokainen tapaus pitää selvittää perinpohjaisesti. Eikä syyllistää kiusattua kuten Suomessa on tapana. Meillähän kiusattu yleensä vaihtaa koulua, luokkaa, paikkakuntaa - ja kiusaajat jäävät.

Mielivaltaisiin ilmiantoihin perustuvat pidätykset ja poliisioperaatiot kuuluvat totalitaarisiin valtioihin. Todistustaakka on ilmiantajalla, ei ilmiannon kohteella.