- Kustannusmaailmassa on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen paljon kuohuntaa. Onko kuohunnan takana joitain yhteisiä syitä?

- Kuohunnan takana on sekä kustantamojen että kirjailijoiden silmitön ahneus – molemmat haluaisivat tehdä parempaa tulosta. Lisäksi kustantamoissa tunnetaan epävarmuutta digitalisoituvan maailman muutoksen edessä. Ei haluta tehdä enää suuria satsauksia paperiseen kirjaan, kun sähköinen kirja tekee tuloaan.

- Kuinka paljon taloustaantuma on vaikuttanut teidän kustantamoonne?

- Erittäin paljon. Myös kirjailijoiden pitäisi ymmärtää taloudellisen taantuman vaikutukset ja osallistua lamatalkoisiin esimerkiksi kirjoittamalla pari palkkiotonta kirjaa.

- Miten henkilölukunne on tänä vuonna kehittynyt?

- Normaalisti. Johtoon on rekrytoitu pari ekonomia ja alapäästä saneerattu reippaasti mm. kustannustoimittajia ja markkinointi-ihmisiä.

- Mikä on yhtiön tavoittelema voittoprosentti (EBIT)?

- Se on liikesalaisuus.

- Mikä on kustannusalan suurin ongelma?

- Se perinteinen: tuottavien kirjojen tuotolla pitää kustantaa tuottamattomien kirjojen julkaisua. Kustantamisen ei pitäisi olla mitään hyväntekeväisyyttä vaan raakaa bisnestä - tulos tai ulos. Kirjoja julkaistaan muutenkin ihan liikaa ja pienkustantamoja nousee kuin sieniä sateella.

- Miten sitoutatte omat kirjailijat kustantamoonne?

- Me pidämme mukavia takkailtoja ja kokkareita. Ja annetaan tietenkin kaikki mahdolliset palkinnot ja apurahat oman talon kirjailijoille. Valitettavasti olemme joutuneet luopumaan julkkareista rahan takia. Siitä on kuulunut yleistä napinaa.

- Mikä on tärkein kustantamonne viime vuosina julkaisema kirja?

- Kyllä se on meidän oma vuosikertomuksemme – jos pieni huumori sallitaan.

- Ja sitten arvaus: Mikä on kustannusalan seuraava suuri uutinen?

- En ole ennustaja, mutta sanotaan vaikka että Tammi ostaa Savukeitaan ja Ville Hytösestä tulee Tammen uusi  toimitusjohtaja.