Sammon konsernijohtaja Björn "Nalle" Wahlroos on puhunut. Ugh. Hän on vain kertonut sen, minkä kaikki jo tiesivätkin: yritykset eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita vaan moraalittomia voitontekokoneita.

- Yrityksillä moraalisen arvion pelivara on äärimmäisen pieni, koska heidän ei kuulu tehdä ratkaisuja omistajiensa puolesta. Joku pitää tärkeänä Itämeren pelastamista, toinen vähävaraisten lasten asiaa ja kolmas korkeakoulutuksen laadullista parantamista. Ne ovat arvoratkaisuja, joita ei voi tehdä usean ihmisen puolesta, sanoi Wahlroos.

Wahlroos kuitenkin unohtaa, että omistajat päättävät myös sen, onko yrityksellä moraalia vai ei. Yleensä sijoittajat tekevät moraaliset ratkaisunsa jo siinä vaiheessa, kun he sijoittavat johonkin yritykseen. Harvempi sijoittaa esimerkiksi pornoon, väkivaltaan tai asekauppoihin.

On olemassa myös eettisiä rahastoja, joihin voi sijoittaa rahansa paremmalla omallatunnolla.

Itse istuin aikoinaan erään vasemmistolaisen yhdistyksen hallituksen kokouksessa ensimmäistä kertaa. Siellä haettiin parasta tuottoa vasta saadulle perintölahjoitukselle dollarinkuvat silmissä ja kapitalismin piru kuiskimassa olkapäällä. Hämmästelin asiaa ääneen, vasta sen jälkeen alettiin miettiä eettisempiä sijoitusratkaisuja.