Vaalirahoituksesta ja sen problematiikasta on kirjoitettu jo melkein kaikki oleellinen. Yritän tuoda kuitenkin mukaan yhden ikävän pointin, jolle en keksi minkäälaista lainsäädännöllistä ratkaisua.

Nyt ollaan käsittääkseni asettamassa kattoa lahjoituksille. Se oni hyvä asia. Huono asia on puolestaan se, että rikkaat voivat rahoittaa oman kampanjansa omilla rahoillaan. He voivat mainostaa omaa naamaansa ja erinomaisuuttaan rajattomasti kaikissa medioissa, kun taas "kattolahjoitusten" varassa olevat jäävät pimentoon - puhumattakaan niistä, jotka eivät lahjoituksia saa ollenkaan.

Ratkaisu ei ole demokraattien eikä tasa-arvoinen. Se suosii ennen kaikkea rikkaita ja niitä, joilla on jo kasvot julkisuudessa - missejä, urheilijoita, viihdetaitelijoita - ja niitä puolueiden "raskassarjalaisia", jotka antavat lausuntoja television vaalitenteissä ja muissa medioissa.

Sitäkö tässä nyt halutaan?

Toinen merkillinen asia on se, että Lauri Tarasti kutsuttiin johtamaan toimikuntaa vaalirahoitusjärjestelmän uuudistamiseksi. Hän oli nimittäin itse kirjoittamassa nyt epäonnistuneeksi osoittautunutta vaalirahoituslakia kymmenen vuotta sitten.