Vuoden 2009 alun huonoin kotimainen uutinen on julkisen liikenteen lippujen hinnankorotus (taas !). Se ei oikein mahdu kaaliini. Samaan aikaan kun energiakustannukset laskevat (niiden nousulla on perusteltu aikaisempia nostoja) esimerkiksi linjautolippujen hinnat nousevat. Miksi?

VR nostaa myös lippujen hintoja. Sitäkään ei ole helppo käsittää. Minulla on jonkin verran kokemuksia VR: n toiminnan surkeudesta vuodelta 2008. Matkustin mm. eläinvaunulla Rovaniemelle ja takaisin. Helvetillinen reissu. Vaunuja ei ole nimestä huolimatta suunniteltu eläimille eikä niitä huoltaville ihmisille. Kissat ja koirat ovat sekaisin. Eläinten taistot ja raivarit olivat toistuvia. Eläinvaunuun myytiin paikkoja myös tavallisille matkustajille. Lisäksi samaan junaan myytiin lippuja vaikka paikkoja ei ollut tarjolla. Nekin ihmiset tulivat eläinvaunuun, koska lattialla oli vielä tilaa.

Ihmettelen VR:n touhuja. Se on suorastaa sikaimaista matkustajien nöyryyttämistä. Puhdasta välinpitämättömyytt ja mielivaltaa. Matkustaja ei saa mitään vastinetta lipuilleen, jotka ovat jo lähellä lentämisne hintoja.

Entä VR:n paikkojenvarausjärjestelmä? Onko sitä? Ihminen on matkustanut kuuhun, mutta VR ei pysty ratkaisemaan näin pientä ongelmaa. Pitäsikö VR:n johdon erota? Ehdotan että he kokeilevat matkustamista esimerkiksi eläimen kanssa Helsingistä Kemijärvelle.

Junien rajut myöhästelyt olivat rutiinia pääkaupunkiseudulla vuonna 2008. Esimerkiksi juristiystäväni myöhästyi junien takia monesti oikeudesta. Loppumatka taittui yleensä taksilla.

VR:n luksusjunissa ei ollut edes ravintolavaunua. Laiha tarjoiluvaunu rullasi läpi junan ja siinä kaikki. Ennen junissa oli tunnelmaa. Painelin välillä ohi määräasemani pelkästä ravintolavaunun riehakkaasta tunnelmasta humaltuneena. Ne ajat ovat auttamattomasti ohi.

Ilmeisesti yksityisautoilun silmitön ja epäreilu tukeminen on hallituksen ainoa linja. Mitä hallitus aikoo tehdä julkisen liikenteen sovittamiseksi kansalaisen lompakolle sopivammaksi vuonna 2009 ? Onko julkisen liikenteen avoin alasajo linjassa hallituksen ympäristöpolitiikan kanssa ja liikennepolitiikan kanssa ?