Olin eilisen päivän merellä ja vähän maissakin, Haapasaaren saaristossa, joka sijaitsee n. 20 kilometriä Kotkasta etelään, keskellä Suomenlahtea.

Oppaana oli luontokuvaaja, lintuharrastaja ja käärmetutkija Urpo Koponen. Uskomaton mies, jonka tarinoita olisin kuunnellut viikon syömättä. Bongasimme lintuja, tutkimme kasveja ja nautimme täysin rinnoin saaristoluonnosta.

Lintujen arktinen massamuuttoreitti kulkee saariston yli. Se oli jo melkein ohi, mutta saimmepa matkamme kruunuksi upean näyn.

Bongasimme reissulla 56 lintua.Koposen mukaan se oli hyvä saalis. Näin mm. kihun, räyskän, merimetson, kottaraisen, naurulokin, kalalokin, harmaalokin, selkälokin ja merilokin, tervapääskyn, räystäspääskyn, koskelon, telkän, sepelhanhen, punasotkan, allin, arktisen kuikan, silkkiuikun, mustakurkku-uikun, kyhmyjoutsenen, laulujoutsenen, kanadanhanhen, haapanan, tavin, sinisorsan, tukkasotkan, haahkan, pilkkasiiven, telkän, tukkakoskelon, tuulihaukan, pajulinnun, meriharakan, lapintiiran, kalatiiran, etelänkiislan, ruokin, sepelkyyhkyn, haarapääskyn, västäräkin, mustarastaan, variksen, räkättirastaan, peipon, harmaasiepon, kirjosiepon, talitiaisen, harakan, varpusen ja keltasirkun.

Niin, se kruunu: kun olimme jo matkalla takaisin Kotkaan, ohitsemme lensi n. 400 - 500 sepelhanhen parvi. Näky oli henkeäsalpaava. Sepelhanhet muuttavat Suomenlahden "putkea" pitkin Huippuvuorille ja arktisille rannoille pesimään.

Rakkaat lukijat, menkää luontoon, siellä veri läikähtää ja aistit terästyvät. Siellä on se perintö, joka meidän tulisi jättää elivoimaisena ja rikkaana tuleville sukupolville, lapsillemme. Se on rahassa mittaamaton onnen ja ilon lähde.

Yksi yleinen harhakuvitelma meni matkalla säpäleiksi. Todellisuudessa suomalaiset ovat suurimpia Itämeren saastuttajia per capita, eivät venäläiset tai puolalaiset kuten meille harhaanjohtavasti usein yritetään uskotella.