Kun on lukenut paljon ja muistaa vielä jotakin siitä, mitä on lukenut, alkaa naurattaa.

Jo Veikko Sonnisen ensimmäisestä älähdyksestä tämä kirjoitus tuli mieleen, mutta kun Panu Rajala vielä tahtoo jatkaa, täytyy kaivaa hyllystä esiin Erno Paasilinnan Hyökkäyksiä ja puolustuksia ja siitä kirjoitus Päällekusijan muotokuva.

Näin Erno Paasilinna kuvailee vuonna 1992  Finlandia-palkinnon jälkeisiä tuntoja, keskustelua  ja varsinkin Panu Rajalan osuutta siihen. Siteeraan otteita kirjoituksesta:

On mieltä kasvattavaa huomata, että jokaisen Finlandia-palkinnon jaon jälkeen saa uuden likaryöpyn niskaansa, kun on palkinnon kerran voittanut. Minulle tämä on jo kahdeksas kerta.

Kymmenet kirjoittajat eri lehdissä haluavat oikaista kulloisenkin palkintolautakunnan tekemät erehdykset.

Lehtien kulttuuritoimitusten liepeille on kehittynyt eräänlainen päällekusijoiden ryhmä.

Viimeksi Panu Rajala nimittää Aamulehdessä koko kahdeksan palkitun kirjan sarjaa "toisen luokan teoksiksi" ja koko palkinnon tähänastista jakoa "erehdysten saatoksi". Ensimmäisen luokan kirjalijoita on syrjitty koko ajan, ja hän esittää listan, keitä he ovat. Uusinta voittajaa Arto Melleriä hän ei pidä minkään arvoisena, tämä on "sinänsä hauska kirjallisuuden markkinapelle".

Mitä Panu Rajala itse on? Yksinkertaisesti: keskinkertainen kirjallisuuden leipätohtori ja sen lisäksi muutamien maalaiskylissä esitettyjen seuranäytelmien tekijä. Siinä hänen antinsa Suomen kirjallisuudelle. Mies on jo 46-vuotias ja yhä pelkkä harrastajatason kirjoittaja. Mutta on hänellä suuret puheet.

Kirjallisuus on tuomarilajiksi vaikea, mutta siitä huolimatta siinä on kilpailtu jo antiikin ajoista lähtien.Ei olisi pitänyt yrittää tuoda suomalaiseen Impivaaraan tällaista suurkilpailua. Yleisö ei ole vielä sen tasalla. Päällekusijat tekevät leikistä likaisen ja vastenmielisen näytelmän.

Panu Rajalalla itsellään ei varmasti ole kovin suurta vaaraa joutua samaan asemaan. Hän tuskin tulee nousemaan voittajan pallille minkäänlaisissa merkittävissä valtakunnallisissa kärkitason kilpailuissa. Se häntä suojelkoon.