Parhaat kirjailijat eivät opeta tai anna koulutusta. Ei ole aikaa. Pitää kirjoittaa kirjoja. Elämä on lyhyt. Siksi kirjoittajakoulutus jää yleensä keskinkertaisuuksien ja kirjallisten puoskareiden henkisesti kapeille ja luisuille harteille.

Itse en usko kirjoittajakoulutukseen. Luovuutta, ideoita ja improvisiointia ei voi opettaa.

Kirjoittajakoulutusta verrataan usein muusikkojen koulutukseen. Sanotaan, että voidaanhan muusikkojakin kouluttaa. Niin voidaan, mutta harvemmista tulee säveltäjiä tai improvisoijia. Suurin osa kykenee vain toistamaan nuotitettua musiikkia mekaanisesti, harjoittelun tuloksena. 

Tuntuu harhaanjohtavalta tarjota nuorille kirjoittajille kallista koulutusta naamioituna lupauksena kirjailijan ammatista, kun pitäisi pikemminkin ollla huolissaan taidealojen ylikoulutuksesta. Taide elättää Suomessa niin harvoja, ja yhteiskunta niin monia.

Itse kirjoitin joskus joitakin ohjeita niille kirjoittajille, itseopiskelijoille, joilla on intohimoa ja tyhmyyttä hypätä kirjoittamisen rotkoon. Ohjeeni vaikuttavat vieläkin kohtuullisen valideilta.

 

  1. Lue. Kaikki lukeminen on kirjoittamiseen valmistautumista.
  2. Kirjoita. Mao sanoi:"Uimaan oppii vain uimalla." Aivan samoin kirjoittamaan oppii vain kirjoittamalla.

     

  3. Keskity suomen kieleen, jos aiot sillä kirjoittaa. Yhden kielen oppimiseen ei riitä yksi elämä.

     

  4. Kirjoittajana sinä et ole koskaan valmis. On vain yksi tapa kirjoittaa, paremmin.

     

  5. Tutki kirjojen rakenteita, sisältöjä ja muotoja. Kaikki on niistä opittavissa kuin luokkahuoneen taululta.

     

  6. Pura kirjoja osiin ja kokoa ne uudelleen kuin moottorit. Opit kirjoittamisen tekniikan.

     

  7. Kirjoitetut kirjat ovat sinun parhaat opettajasi. Täysin ylivoimaiset useimpiin tarjolla oleviin opettajiin verrattuna. Voit valita oppimisen aiheet ja kiinnostuksesi kohteet itse.

     

  8. Jos haluat oppia, älä kuuntele niitä, jotka elävät kirjallisuudesta välillisesti, kuten kriitikot, kirjallisuudentutkijat, kustantajat ja kirjakauppiaat. Kuuntele niitä, jotka kykenevät itse luomaan kirjallisuutta ja kirjoittamaan kirjoja.

     

  9. Äläkä kuuntele niitäkään. Kehitä oma tyylisi, avaa oma äänesi.

     

  10. Nauti elämästä, elämisestä. Luovaa ja tuoretta kirjallisuutta ei synny työhuoneen elottomassa tyhjiössä eikä yliopistojen teoreettisissa hautomoissa.