Olen tainnut kertoakin, että minulla on tapana aamuisin naputella kaukosäätimeen numerot 235. Mutta jääkiekko on lieveilmiöineen jo pitkään mennyt ihan väärään suuntaan. Siksi Raimo Summasen puheet osuvatkin hyvään rakoon. Olen hänen kanssaan oikeastaan kaikesta samaa mieltä.

Todellakin: missä olivat Hornetit?

Olen harrastanut itse sählyä n. 15 vuotta aktiivisesti. Viimeksi eilen kaksi peliä. Ja poikani pelaa Espoon Oilersissa. Minulla on lajista pelkkää hyvää sanottavaa. 

"Summasen mielestä salibandy ansaitsee vuoden valmentajan, vuoden joukkueen ja vuoden urheiluteon palkinnot.

- MM-finaali oli täydellinen peli. Yhtä dramaattisia käänteitä on nähty palloilun historiassa todella harvoin, Summanen kuvailee ottelua, jossa Suomi johti ensin 4-0, Ruotsi sitten 6-4, Suomi nousi vielä tasoihin ja jatkoajalla 7-6-voittoon.

- Tästä alkoi uusi aika: suomalainen pistää aina isossa ratkaisupelissä ruotsalaista pataan, Summanen tuulettaa.

Summanen näkee salibandyn juuret paljon syvemmällä kuin vuodessa 1986, jolloin lajin kerrotaan syntyneen.

- Salibandy on jääkiekon äiti. Joskus aikojen alussa on varmasti ollut joku kepukka, jolla on vedetty jotain kiviä ja jaloilla menty…

Summasen mielestä salibandystä voisi hyvin kehittyä Suomen kansallispeli, joka olisi iso vientituote myös maailmalla.

- Lajissa vaaditaan nokkeluutta. Siinä on helppo aloituskynnys, se on tasa-arvoinen laji ja ennen kaikkea väkivallaton. Salibandyllä on ihan älyttömät mahdollisuudet. Se on jo nyt Suomen toiseksi harrastetuin laji jalkapalloilun jälkeen.

Entinen leijonavalmentaja sanoo rakastavansa jääkiekkoilua, mutta näkee omassa lajissaan paljon sellaisia lieveilmiöitä, joilta salibandy voi säästyä.

- Jääkiekkoilu syö itse itseään. SM-liigan perjantain ja lauantain pelit pitäisi kieltää alle 18-vuotiailta. Katsojat juotetaan känniin, ja tulostauluilla näytetään lähikuvia verisistä naamoista tappeluiden jälkeen. Siksi ei tule kysymykseenkään, että jääkiekkoilusta voitaisiin puhua kansallislajina, Summanen perustelee.

Tuli vielä mieleen, että oliko Aleksis Kiven kyykkä se todellinen Summasen kuvaama jääkiekon äiti ja sählyn esimuoto? Ainakin kyykkä muistuttaa sählyä hämmästyttävästi.