klo. 07.35

Paikallislinjan 154 Teen takapenkille susikassiin unohtuivat rakkaimmat kirjani noin tunti sitten. Odotan ja toivon vielä soittoa, että kassi löytyisi. Mutta aika ei ole minun puolellani. Listaan hukatut kirjat tähän muistini varassa:

Herakleitos: Yksi ja sama

Lichtenberg: Töherryskirja

Jerzy Lec: Vastakarvaan

Anhava: Ei kenenkään maa

Paasilinna: Ruumisarkun nauloja ja Maailman sanoja ja tekoja

Paronen: Maailma on sana

klo. 08.40

Puhelin soi. Riemukas uutinen. Kassi oli löytynyt. Melkein purskahdin itkuun ilosta ja helpotuksesta.

Soitin uskomattoman määrän puheluja erilaisiin palvelunumeroihin ja kuuntelin automaattiäänien horinoita. Lopulta ravasin Kampissa erääseen lähiliikenteen bussiin ja suurinpiirtein pakotin kuskin soittamaan lähiliikenteen päivystykseen. Päivystys sai oikean bussin kiinni Kivenlahdesta numerolla 150 ja onnekkaasti kassi vielä löytyi. Sain kirjani takaisin 09.20 Kampissa leveästi hymyilevältä mustalta kuskilta.Olisin voinut pussata miestä.

Sympaattinen toimittaja Annikki Kiehelä veti rennoissa tunnelmissa suoran ja vuorovaikutteisen ohjelman radion Ylen Aikaisessa. Mielestäni roikuimme Samin kanssa kohtuullisesti mukana. Olen listannut tähän Annikki Kiehelän muutamia peruskysymyksiä, joihin yritimme vastata seuraavasti:

Miten aforismi syntyy?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Välähdyksenomaisesti, sattumalta, oivalluksesta, luetusta, kuullusta ja nähdystä. Usein aforismimoottorin bensana toimii korkeaoktaaaninen kirjallisuus, filosofia, aforismit tai esseet. Luetussa tekstissä esitetty ajatus nytkäyttää ajatuksen liikkeelle ja johtaa parhaimmillaan tuoreisiin omiin pohdintoihin ja mietteisiin.

 

Eikö kaikki mahdollinen ole jo sanottu?

 

On, mutta onneksi se on myös unohdettu. Täysin uuden keksiminen on minusta itsepetosta. Aforistikko voi vain tarjota raikkaita näkökulmia asioihin ja tuoreita tekniikoita ja lähestymistapoja kieleen.

 

Millainen on hyvä aforismi?

 

Sellainen, jossa yhdistyy kyky ajattella ja kyky ilmaista niitä ajatuksia. Jos niistä toinen nilkuttaa, nilkuttaa lausekin. Hyvä aforismi on tuore, terävä, ladattu täyteen merkityksiä, tiivis, lyhyt ja yllätyksellinen. Hyvä aforismi herättää lukijassa paljon riemua, kiitollisuutta ja vähän kateuttakin - olisinpa minä keksinyt tuon. Hyvään aforismiin ei  voi lisätä mitään eikä siitä voi ottaa mitään pois.

 

Suosikkiaforistikkosi ja suosikkiaforismisi?

 

"Miettiessäni mitä sivistys on minusta tuntuu ettei se ainakaan ole sitä mihin sitä käytetään." - Samuli Paronen