Kiiperi lainasi Kirjailijan häiriöklinikalla Loistavan puhalluksen lausetta:

"Siellä missä on tietoa vähiten aletaan puhua Jumalasta."

Ilmeisesti käsitämme aforismin täysin erilailla, koska hän alkoi hourailla, että minä yritän tarjota lauseessa maailmanselitystä. Lukijana hänellä on tietenkin oikeus tulkita lausetta vapaasti ja kirjoittajana minulla on varsin epäkiitollinen tehtävä yrittää vakuuttaa muuta. Tällä kertaa teen kuitenkin poikkeuksen ja toistelen jo Kirjailijan häiriöklinikan kommenteissa esittämiäni ajatuksia.

Eli jostakin syystä nälän, sodan, tautien ja kuoleman eli ilmestyskirjan ratsastajien karauttessa paikalle, ihmiset alkavat puhua Jumalasta, Jumalan kostosta, Jumalan nukahtamisesta tai Jumalan selän kääntämisestä. Massapsykoosin vallassa ihmiset syyttelevät Jumalaa ja maailmanlopun ennustajat saavat vettä rattaisiinsa ja maalailevat pää punaisena uhkakuvia ja helvetin syövereitä. Merkillistä on se, että hädän hetkellä pitäisi kristillisen etiikan mukaan huutaa Jumalaa avuksi, mutta yleensä ihmiset alkavat syytellä Jumalaa. Samaan metafysiikan hetteikköön sotkivat messukasukkansa tsunamin yhteydessä jo Jumalan asiamiehetkin Eero Huovisesta lähtien. Meneekö kirkolla jo niin heikosti, että pitää kieltää työnantajansa? Toisaalta kun koko työ perustuu uskoon siitä, että työnantaja todella on jossain, sen ymmärtää. Kun viiltävän ohuen ymmärryksen hetkellä koko elämäntyö romahtaa, piispakin sortuu syyttelemään mielikuvitusolentoja ja horisemaan satuja.

Vallalle ja vallanpitäjille Jumalan olemassaolo tietenkin sopii. Jumalahan on aina vaatinut kansalaisilta kuuliaisuutta ja nöyryyttä vallanpitäjille. Käsi kädessä valtio ja kirkko rientävät riistämään lapsesta asti manipuloituja kansalaisia. Tässä voisi taas palata Parosen aforismiin: "Mietittyäni mitä sivistys on minusta tuntuu ettei se ainakan ole sitä mihin sitä käytetään."

Kertaan vielä muutamia esimerkkejä lähimenneisyydestä, joissa tiedon vähäisyyden takia on alettu puhua Jumalasta:

1. Ensin tsunami oli Jumalan kosto, maailmanlopun enne, joka löytyy Ilmestyskirjasta, Thaimaan synneissä piehtaroiville pedofiileille ja seksituristeille. Kun tietoa saatiin lisää, todettiin, että hyökyaallon nostatti mannerlaattojen notkahdus.

2. Ensin aids oli Jumalan kosto, tauti , jonka Jumala lähetti tappamaan homoja. Uskovaisten hampaat välkähtelivät verenhimoisesti. Kun huomattiin, että tauti tarttuu heteroihinkin. Uskovaiset alkoivat puhua avioliiton ulkopuolisista suhteista ja huorista. Kun huomattin, että se leviää huumepiikeistä. Uskonnolliset pitivät vielä äänntä, mutta eivät enää Jumalasta. Kun saatiin lisää tietoa, todettiin että kyseessä on immuunikato, uusi sairaus, ja Jumalan osuus unohdettiin.

3. Estonia upposi. Aivan tolkun miehet, tosin kirkonmiehet, alkoivat puhua Jumalan nukahtamisesta ja vaativat Jumalalta selitystä. Onko naurettavampaa kuultu. Selitys saatiin, mutta se saatin kansainväliseltä tutkijalautakunnalta. Estonian huoltotöistä löytyi laiminlyöntejä, keulaportti oli hitsattu huonosti. Onnettomuus oli täysin ihmisen aiheuttama. Kirkossaan piispa kumartui alttarille, suuteli ristiä ja anoi anteeksiantoa taruhahmolta, jolla ei ollut mitään osuutta asioiden kulkuun.

Vielä samaan syssyyn ihmettelen maailman typerintä oikeudenkäyntiä: Hannu Salamaa vastaan suunnattua jumalanpilkkaoikeudenkäyntiä. Miten ihmeessä sellaista voi pilkata, jota ei ole koskaan edes todistettavasti tavattu. Eihän Jumalaa voi pilkata, voi pilkata vain hänen lihallisia edustajiaan. Oikeudenkäynti oli täysin hypoteettinen kaikille muille paitsi sille, joka sai siitä tuomion. Se oltaisiin voitu edes nimetä oikein - sehän oli oikeudenkäynti kirkon ja sen edustajien, seurakunnan pilkkaamisesta.