" Työttömyys on lahjattomuuta", julistaa Jouko Turkka uusimman City-lehden mukaan uusimmassa Imagessa. Koska minulla ei ole Imagen-juttua käytettävissäni, en tiedä tarkalleen mitä Turkka tarkoittaa ja missä yhteydessä, mutta tältäkin pohjalta nytkähtää ajatus äreästi liikkeelle.

Väite on raaka, äärimmäisen raaka. Se syyllistää ja musertaa. Se julistaa työttömän vielä tyhmäksi ja lahjattomaksi. Se vie työttömältä tuhkatkin pesästä. Se liiskaa sellaisen ryhmän, jonka itsetunto on  muutenkin pirstaleina.

Turkka näkee työttömän henkilönä, jolla ei ole mitään tarjottavaa työmarkkinoille. En oikein usko Turkan logiikkaan. Näkisin työttömän pikemminkin henkilönä, jolle markkinoilla ei juuri sillä hetkellä ole tarjota sopivaa työtä.

Useissa tapauksissan työtön on yrityksen raa'an tuloksentekopolitikan uhri. Samaan aikaan kun yritys tekee miljoonavoitot, se irtisanoo henkilökuntaansa. Se on ihmeellinen yhtälö, joka osoittaa lapsellekin kenen liiveihin voitot uiskentelevat. Toisessa päässä tehdän voittoa ja toisessa päässä saneerataan. Se näyttää varmasti helvetin hyvältä vuosituloksessa.

Voitaisiinko työttömyyttä tarkastella  vähän toisin. Voitaisiinko ajatella, että työttömyys on poliitikkojen ja yritysjohtajien lahjattomuutta? Mikseivät he pysty luomaan isompia markkinoita ja mikseivät he pysty tekemään isompia voittoja ja luomaan lisää työpaikkoja? Voitaisiinko ajatella, että koulutuspolitiikassa on jotakin mätää? Koulutammeko me ihmisiä sellaisiin ammatteihin, joissa ei ole tulevaisuudennäkymiä ja jatkuvuutta?

Jouko Turkka, joka on elellyt koko aikuisikänsä yhteiskunnan apurahojen ja kulttturinystävien rahoittamien instituutioiden palkalistoilla, onkin sopiva mies kyykyttämään työttömiä. Vittu että vituttaa. Hän kuuluu olevan miljönääri, joka on turvannut selustansa Nokian salkulla. Ja puheet ovat näemmä sen mukaiset.  Vaikeata on erottaa kumpi puhuu, Wahlroos vai Turkka.

Jos minä olisin työtön, en ainakaan kantaisi viimeisiä ropojani Joukon Turkan tekemän näytelmän kassaan. Minusta Turkan viimeisten näytelmien totaaliset epäonnistumiset todistavat, että Turkka itse täyttää mainiosti lahjattomuuden kriteerit. Jouko Turkkassa on lahjattomuutta.

Ensimmäiseksi en olisi odottanut Jouko Turkan lähettävän tällaisia uusliberalistisia signaaleja yhteiskuntaan. Onnistui pilaamaan päiväni.

Ennen Suomen perustuslakiin oli kirjattu oikeus työhön, nyt sanamuotoa on siistitty, todellisuuden kaltaiseksi.