On virkistävää palata välillä muisteloissa tiettyyn aikaan ja paikkaan. Sain oman matkalippuni, kun selasin äsken Joycen Dublinilaisia. Kirjaan vähän muisteloita seuraavassa:  

Kun nousin paikallisjunasta, meri työnsi heti tungettelevan ja levänhajuisen sormensa sieraimeeni. Kävelin erään viehättävän neidon kanssa, josta tuli myöhemmin lasteni äiti, Sandycoven Martello-torniin. Olin kirjallisen kiihkon vallassa. Nuuskin paikkoja suurennuslasi kädessä ja huudahtelin äänen, kun selitin Joycen homeerisen arkipäivän, Odysseuksen, tapahtumia Martello-tornissa. Tuntui, ettei maailmassa ole mitään muuta merkittävää kuin loistava kirjallisuus, kirjallisuus, joka saa veren läikähtämään ja ylevöittää mielen. Seisoimme myöhemmin käsi kädessä Sandymountissa aallonmurtajalla ja katselimme, kun maa ja meri kolaroivat. Auringon ruskeiksi paahtamat pikkupojat hyppivät kiljahdellen alas mereen aallonmurtajalta tyynelle puolelle. Täydellinen huolettomuus ja riemu nauroivat itsensä ulos heidän hurjista leikeistään.

Ostin eräästä museokaupasta läheltä Martello-tornia Dublinilaisia. Se maksoi 4 puntaa. Museoon oli koottu Joycen käännöksiä ympäri maailmaa. Tunsin ansiotonta ylpeyttä, kun löysin Saarikosken käännökset joukosta.