<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kansan Uutisissa 4.5.2005 kritisoi Aleksi Ahtola Loistavaa puhallusta otsikolla On köyhälläkin kahisevaa:

                                                                             

 

"Eduskunnan kirjastossa työskentelevä Lassi Kämäri on radikaali mies, vaikka työpaikka sijaitseekin Arkadianmäellä. Hän on kirjoittaa rauhasta, köyhyydestä, vallasta ja toisinajattelusta. Kämärin ihanne ja kotijumala on yhteiskuntakriittinen aforistikko ja kirjailija Erno Paasilinna(1935-2000), jonka muistolle Kämäri on omistanut kokonaisen aforismisarjan.

 

Kämärin esikoiskokoelma "Loistava puhallus" on valitettavan epätasainen kokonaisuus. Aforismeista olisi ollut varaa karsia puolet pois. Mukana on sietämättömiä möläyksiä tyyliin: " Aurinko paistaa. Meidät."  tai "Ei kukkakauppias kuole, hän kuihtuu pois." Näiden rimanalitusten ei pidä antaa hämätä, sillä mukana on todellisia helmiä kuten "On köyhälläkin kahisevaa. Tuulipuku." tai "Käsiraudat kyllä avataan. Aplodien ajaksi."

 

En erityisemmin ihastunut aforismisarjasta, missä Kämäri julistaa pasifismia.  Aforismit "Mukavin tapa tähtäillä maailmaa on rauhanpiipun takaa" ja "Kun puhutaan rauhasta, puhutaan huomisesta. Tänäänkin" eivät vakuuta. Ne ovat aatteenajoa ja julistusta tavalla, joka tuntuu nykypäivänä naiivilta. Erno Paasilinnan aforismi "Jokainen sotilas on vihollinen" sanoo saman asian kymmenen kertaa napakammin ja selvemmin. Kämäri  julistaa komeasti pasuunoiden pauhatessa ja lippujen liehuessa. Eipä silti kyynisessä nykymaailmassa on varaa olla vähän naiivillakin tavalla idealistinen. Sympaattinen, epätasainen, mutta parhaimmillaan nerokas esikoiskokoelma, johon kannattaa tutustua. "