Portaita ylös harppoi tutunomainen pitkähkö hahmo, Markku Envall. Kättelimme ja hän yllättyi pituudestani. Sanoin, että hyvinvointiyhteiskunta on hedelmällinen kasvualusta pitkille miehille, muttei aforistikoille.

Markku Envall kertoi tilaisuudessa uudesta kirjastaan Ja Job antaa anteeksi, joka on paluu aforismeihin vuosikymmenen tauon jälkeen. Envallin yleissivistyksen määrä oli musertava. Tuntuu siltä, että hän tiesi kaikesta paljon ja pystyi keskustelemaan suvereenisti ihan mistä vaan.

Esseekirjassa Asumaton huone Envall on kuvannut, miten syntyi Finlandiapalkinnon voittanut teos Samurai nukkuu. Se on hyvin tarkka ja opettavainen kuvaus yhdestä tavasta kirjoittaa aforismeja sarjatekniikalla. Väitän, että samaa tekniikka ei kuitenkaan toimi yksittäisten aforismien luomisessa. Tekstiin jää liikaa "löysiä".

Rikhardinkadun kirjaston kirjallinen salonki oli täynnä. Se oli kirjaston henkilökunnalle yllätys, ja ehkä vähän Suomen aforismiyhdistykselle ja esiintyjillekin. Yleensä vastaavissa tilaisuuksissa on kourallinen ihmisiä. Yleisön ikärakenne vaihteli nuorista vanhoihin. Nuorien läsnäolo oli piristävää, koska se oli poikkeuksellista. Tunnistin yleisön joukossa ainakin runoilija/aforistikko Hilja Mörsärin ja runoilija Olli Hyvärisen.

Lopussa oli keskustelua. Yleisö sai esittää kysymyksiä ja niitä ei todellakaan tarvinnut heruttaa. Ilmapiiri oli vapautunut ja innostunut. Oli pakko lopettaa kesken, kun kirjasto suljettiin.

Envallin kirjoittaja- ja puhujatemperamentti ovat täysin erilaisia kuin minun, ja mielestäni me täydensimme tilaisuudessa mainiosti toisiamme, loppukeskustelussa jopa komppasimme toisiamme.

Olen saanut tilaisuudesta saavillisen ilahduttavaa ja kannustavaa palautetta. Kiitos kaikille paikallaolleille. 

Markku Envall lahjoitti minulle kirjansa ja olen sitä nyt lukenut ja läpivalaissut antaumuksella. Tähänasti eniten olen pitänyt seuraavasta sarjasta:

Sanasto ei ratkaise, se on sanakirjoissa.

Eivät säännöt, ne voi katsoa kieliopista.

Ei tarina, ne on jo kaikki kerrottu.

Se mikä ratkaisee on lause. Koska se on rakennelma,

se armotta paljastaa, onko se tunarin vai taiturin tekoa.