Olen taas vieraillut kirjallisen henkilääkärini Kirjailijan häiriöklinikalla. Olen hänen potilaansa jo vuosien takaa. Yleensä nielen hänen reseptilääkkeensä mukisematta, koska hän tahtoo parastani, mutta joskus joutuu potilaskin esittämään välihuomautuksia. Nyt esitän välihuomautuksia.

Kiiperin pohdinta Riitta Havukaisen sitkeydestä on esimerkki pohdinnasta, joka näyttää asiasta vain positiivisen ja kannustavan näkökulman. Havukaisen tapauksessa sitkeys palkittiin. Aivan totta. Käsittääkseni taideammateissa sitkeyden palkitseminen on kuitenkin muutaman prosentin luokkaa, jos sitäkään. Valitettavasti vain monien sitkeyttä ei palkita koskaan. Kun epäonnistuu vuodesta toiseen, saa otsaansa pelkän luuserin tai puupään leiman.

Elämä on täynnä sattumia. Lueskelin eilen Jouko Turkan kirjaa Häpeä. Hän kertoo kirjassaan eräästä vaaleasta pulskasta tytöstä, joka pääsi Teatterikouluun vain Turkan pakkomielteen ansiosta ja tarjoamalla Turkalle pillua. Ironisinta kaikessa on tietenkin se, että Turkka rakastui tyttöön:

"Ääntä lukuunottamatta kaikki hänessä oli epämiellyttävällä tavalla lahjatonta. Äänessäkin jokin tyly molotus. Mutta pahinta oli epänaisellisuus, pyykkimuijamainen kaikenhlveksunta ja kateus. Ammottava pahantahtoinen kateus ja viha toiveekkuutta kohtaan. Proletaarinen halveksunta, tuntejaan ja tilejään yksin laskeskelevan vanhan ihmisen tympeys, ivallisuus itseään ja muita kohtaan, kierous, arkuus, julkeus, orastava ahneus, teeskentely, latteus ja pahuus  ja yhteydettömyys oli hänen ympärillään, ensivaikutelmassa jonka hän antoi. Kukaan ei pitänyt hänestä, eikä häntä minään. Opettajat luulivat minun erehtyneen..."

Riitta Havukaisen sitkeyttä, onnistumisia ja epäonnistumisia, voi joutessaan tarkastella vaikka edellä kertomaani peilaten. Niin pienestä on kaikki kiinni.

Viisaana ihmisenä Kiiperi ei tietenkään ota kantaa pitäisikö kenenkään jatkaa kirjoittamista tai ottaa kirjailijan ammatin saavuttaminen ainoaksi johtotähdeksi elämässä. Se olisikin maksimaalista vallankäyttöä ja toisen ihmisen tulevaisuuden ottamista omiin käsiin.