day_in_life_03.jpg

Axa Sorjonen esittää mielenkiintoisen päätelmän blogissaan Meneekö jakeluun?:

"Kuulin tänään huhun. Päivän huhu oli aika kovan luokan mediauutinen. Ei ehkä ihan iltapäivälehtien lööppikamaa, mutta varmasti jo tv:n pääuutisiin kelpaisi. Jos huhu pitäisi paikkansa. Vaikka lähteeni on yleensä luotettava, tällä kertaa vaisto kertoo, että homma ei pidä kutiansa."

Olen luullut, että korkein uutiskynnys on Ylen pääuutisissa, mutta se onkin siis iltapäivälehtien lööpeissä. 

Onko uutisten seuraaminen eskapismia? Olen viime aikoina miettinyt sitä, että uutiset kertovat minulle täysin vieraasta todellisuudesta, todellisuudesta, johon minulla ei ole mitään kosketusta eikä tuntumaa.

Miksi onnettomuus on onnea kiinnostavampi uutinen? Miksi pahuus kiehtoo hyvää enemmän? Miksi kuolema on syntymää suurempi uutinen? Miksi työpaikan menetys työpaikan saamista merkittävämpää kerrottavaa? Miksi uutiset kertovat vain voittajista, mihin unohtuvat häviäjät?

Kuka tästä kaikesta oikein päättää?

"I read the news today oh boy
about a lucky man who made the grade
and though the news was rather sad
well i just had to laugh
i saw the photograph
he blew his mind out in a car
he didn't notice that the lights had changed
a crowd of people stood and stared
thev'd seen his face before
nobody was really sure
if he was from the house of lords..."

A Day in Life/Beatles

Kerran luin tarinan, joka teki minuun suuren vaikutuksen. Olisiko se ollut Bukowskin kirjoittama, en muista. Se kertoi väkivallan mekanismeista ja siitä miten häilyvistä ja omituisista syistä se puhkeaa. Kerron jutun lyhyesti ja muistinvaraisesti. Nimeän pääosaan Henryn.

Henry  istuu kuppilassa ja juo laihaa kaljaa. Uutissa kerrotaan tulipalosta orpokodissa Detroitissa. Viereiselle tuolille laahustaa nuhjuinen huora.

- Ootsä katellu telkkaria. Ihan kauhee tapaus, naisihminen sanoo.

Henry ottaa kulauksen ja kaivaa tupakan taskustaan.

- Montako siellä kuoli? 20? 30? nainen kysyy.

Henry sytyttää tupakan ja puhaltelee virheettömiä savurenkaita ilmaan.

- Sua ei taida uutiset pahemmin kiinnostaa, nainen sanoo.

Henry hakee toisen kaljan ja istuu takaisin pöytään.

- Sua ei taida yhtään hetkauttaa lapsiraukkojen kohtalo, nainen sanoo äänekkäämmin. Biljardia pelaavat karvanaamat kääntyvät katsomaan pöytään ja höristelevät korviaan.

- Tätä kusipäätä ei kiinnosta pätkääkään Detroitin orpolasten kuolema, nainen huutaa 

Henry sytyttää edellisen tumpista uuden tupakan. Tatuioitu partajeesus lähtee jyräämään kohti pöytää  sormiaan naksutellen...

Henry hakataan henkihieveriin ja syy on se, ettei hän kommentoi orpokodissa tapahtunutta tulipaloa sanallakaan. Kumpi on sitten parempi ihminen, uutista päivittelevä nuhjuinen huora vai omissa oloissaan istuskeleva Henry?