medium

Löysin seuraavan Paul Rudnickin (Paul Rudnick: My Living Will. London Review of Books, 5 May 2005) tekemän riemastuttavan hoitotestamentin Jertta Blomstedtin jutusta Saako kuolemaa auttaa? (Jertta Blomstedt / Ykkösaamu 8.6.2005 / YLE Radio 1):

"Jokainen voi joka tapauksessa tehdä oman hoitotestamenttinsa. Paul Rudnick julkaisi omansa New Yorkerissa. Tässä siitä osia.

1. Jos jään kasvimaiseen olotilaan pitemmäksi ajaksi kuin 15 vuodeksi, toivoisin että joku sammuttaa television.

2. Jos olen kykenemätön tunnistamaan tai seurustelemaan ystävien ja sukulaisten kanssa, odotan silti lahjoja.

4. Jos olen kykenemätön syömään, peseytymään tai pukeutumaan, toivon että minua puhutellaan herra Trumpiksi. (Suomalainen nimi tässä voisi olla herra Sarasvuo, Diilihän perustui miljonääri Donald Trumpin ideaan.)

5. Minua ei saa elvyttää ennen puolta päivää.

6. Jos en enää reagoi nipistyksiin, neulanpistoihin, kumiluoteihin tai muihin lääketieteelliseen ärsykkeisiin, olkaa kilttejä ja lopettakaa nauraminen.

7. Jos en enää reagoi läheisten puheeseen, kysykää heiltä millainen viimeinen automatkamme oikeastaan oli.

16. Jos rakkaimpani väittävät, että hoitokustannuksistani on muodostunut sietämätön taakka, näyttäkää heille valokuvaa siitä rantahuvilasta, jota he kutsuvat murjuksi. Rudnick osoittaa, että Suomessa tunnettu hoitotestamentti on turhan kapea, se on oikeastaan suostumus passiiviseen eutanasiaan.

Oman hoitotestamenttini ensimmäinen määräys kuuluisi seuraavasti:

Hoidostani ei saa päättää yksikään henkilö, joka on joskus uskonut, että nopeampi laajakaista vastaa tulevaisuudessa suuresta osasta vanhusten hoitotarvetta.

Lisäksi yleisesti edellytän, että julkisuudessa ei tarkoiteta sanalla "vanhus" kaikkia vanhoja , alkaen terveistä yli 60-vuotiaista sairaisiin yli 90-vuotiaisiin."