Four Aces

Julkaisimme Heikki Voutilaisen kanssa tämän kirjoituksen Hesarissa vuosia sitten. Sen jälkeen Loiston eli Neljän Suuren monopoli meni kilpailuviraston syyniin, jossa se sai määräaikaisen luvan harjoittaa toimintaansa. Näyttää siltä, että lupaa on ainakin jatkettu. Mikähän on tilanne tällä hetkellä?

Helsingin Sanomat - Kulttuuri - 16.5.2001

Loistokas puhallus

Kun maan suuret kustannusliikkeet liittoutuvat keskenään tuodessaan markkinoille uuden pokkarisarjan, kyse voi olla määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä, kirjoittavat Lassi Kämäri ja Heikki Voutilainen.

"Neljä Suomen suurinta kustantajaa on aloittanut yhdessä uuden pokkarisarjan Loiston, kuten tässä lehdessäkin on kerrottu (HS 12. 4.) . Tarkoituksena on julkaista taskukirjoina menestyneitä teoksia melko pian niiden ilmestyttyä kovakantisina. Kaikki on verhottu kulttuuritoiminnan kaapuun, vaikka kyseessä on läpinäkyvä yritys kaapata kirjamarkkinoista suurille kustantajille entistäkin suurempi osa.

Kirjankustannus on pörssiyhtiöille vain yksi liiketoiminnan muoto. Sitä koskevat samat säännöt kuin muutakin liiketoimintaa. Käytetäänkö tässä väärin määräävää markkina-asemaa?

Yritetäänkö näin tukahduttaa pienkustantamisen "aluskasvillisuutta" liittoutumalla kilpailijoiden kanssa?

Toivottavasti maamme kilpailuviranomaiset seuraavat valppaasti ja myös puuttuvat tämän suuntaiseen kehitykseen kustannusalalla.

Lassi Kämäri

Heikki Voutilainen"

Olisi mielenkiintoista laskea nyt, miten suuri osuus Loiston kustantamista pokkareista tulee Neljän Suuren ulkopuolelta.