888782527.jpg

On kirjoja, joihin palataan. Franco Solinasin Meren ryöstäjä on sellainen. Luin kirjan aikoinaan Erno Paasilinnan hyllystä ja hukuin siihen.

Kesti noin kymmenisen vuotta löytää oma kappale kirjasta. Lopulta poimin sen eräästä surkeasta divarista dekkareiden joukosta. Hinta oli kaksi markkaa. Kassalla tuntui kuin olisi varastanut tai vienyt lapselta lelun.

"Franco Solinas on kirjoittanut ihmeellisen kirjan, jossa hän on tavoittanut klassisen yksinkertaisuuden, ehkä paremmin kuin Hemingway 'Vanhus ja meri' - kirjassaan. 'Meren ryöstäjä' on unohtumaton teos." - New York Times.

Aivan totta - Solinas on tavoittanut kirjassaan klassisen yksinkertaisuuden. Squarcio-niminen kalastaja lipeää lain väärälle puolelle, hänestä tulee dynamiittikalastaja, joka on aina askeleen edellä häntä jahtaavaa poliisia, Rantapaskaa. Lisäksi Squarciota kampittavat katkerat ja kateelliset verkkokalastajat, entiset kaverit, lainkuuliaiset, rehelliset kusipäät.

Tapahtumat sijoittuvat Sardinian ja Korsikan  väliseen saaristoon. 

Dynamiittikalastus nostaa Squarcion elintasoa, mutta kuten aina, köyhän onni ei ole kestävää laatua. Olen muuten todennut, että kaksi asiaa harvemmin kestää romaanin loppuun: köyhän onni ja sotamiehen henki.

Polkusen suomennos on loistava.

Gillo Pontecorvo teki elokuvasta leffan, debyyttinsä, jonka nimi oli 'The Wide Blue Road". Se olisi kiva joskus nähdä.

Niin, törmäsin kirjaan tänään Kampin antikvariaatissa. Unohtumaton teos muutamalla eurolla, jos pidätte merestä, alakuloisuudesta, jännityksestä, riisutusta lauseesta ja vaikkapa Steinbeckin 'Helmen' kaltaisesta taistelukuvauksesta.