kaurism.jpg

Pitkään aikaan en ole lukenut näin piristävää haastattelua. Kaurismäki lataa surutta, mutta surullisesti. Satuin lukemaan Voiman tuoreeltaan eilen bussissa ja Hesarikin oli nostanut Kaurismäen haastattelun tänään sivuilleen.

" "HETI ALKUUN ON TODETTAVA, että Sinikka Mönkäre on niin tyhmä nainen, että tuntuu kuin koko Suomen typeryys olisi keskittynyt yhteen ihmiseen. Hän taisteli viidennen ydinvoimalan puolesta kuin raivostunut naarasstrutsi. Saatuaan hoidettua säteilevän tulevaisuuden seuraavaksi 8 000 vuodeksi, hänen haukansilmänsä puuttui ravintolassa tupakoimiseen, joka oli heti saatava pois. Siinä sivussa hän tuhoaa suomalaisen ravintolakulttuurin. Kun häntä kannettiin ulos sosiaali- ja terveysministerin virkahuoneesta, hän kirkui viimeiseksi ovenraosta, että kuudes ydinvoimala on saatava. Se on aika mielenkiintoinen kommentti sosiaali- ja terveysministeriltä. Mönkäre hoiti likaisen työn suurteollisuuden laskuun ja SDP:n valtuutuksella. Tuskinpa hän teki sitä ilmaiseksi, joten odotan mielenkiinnolla kuinka hänet palkitaan", Aki Kaurismäki aloittaa ennen kuin olen ehtinyt esittää hänelle ensimmäistäkään kysymystä.

Viikko haastattelun jälkeen Mönkäre nimitettiin Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajaksi."

" SIIRRYMME ELÄINAKTIVISMIIN. Kaurismäki kieltäytyi ottamasta vastaan Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtorin arvoa, koska samassa tilaisuudessa kunniatohtorin arvon sai Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen, jota Kaurismäki piti välillisenä turkistarhaajana. 

" Turkis on nykyihmiselle täysin tarpeeton kapistus. Se on vaate, jota käytetään gaalaillassa 20 metrin matka taksin ja ulko-oven välillä Se ei oikeuta eläinten kärsimystä. Samoin kaikki kosmetiikan eläinkokeet olisi pitänyt kieltää jo kauan sitten."

" Aina on joku auktoriteetti, joka muka ratkaisee ongelmat. Mutta kun säteily lähestyy ja vesi nousee, me kyllä löydämme Cheneyn, Rumsfeldin ja Bushin puristamasta lemmikkinalleaan silmät kauhusta ymmyrkäisinä, samalla kun keräävät pöytähopeitaan. Ei heistä ole ratkaisemaan mitään aiheuttamiaan ongelmia. Eikä kenestäkään. Ydinonnettomuudessa Mönkäre sulaa muiden mukana."

" Maailman tila on Kaurismäen mukaan lohduton, mutta eikö omenapuun voi istuttaa vaikka maailmanloppu tulisi huomenna. "Jos 1970-luvun lopulla kaikki voimat olisi laitettu kehityksen kurssin kääntämiseen, olisi voinut olla edes pientä toivoa, mutta nyt sitä ei ole enää aikoihin ollut. Joka muuta väittää teeskentelee, valehtelee tai elää haavemaailmassa." "

" Niin merkittävä hahmo kuin Mannerheim olikin, minä en missään olosuhteissa aio unohtaa turhaan kuolleiden punavankien kohtaloa."

" Teeskentelyn ja valehtelun voisi samalla vaivalla lopettaa. Olisi aikuistuttava, rajaton kasvu rajallisessa maailmassa ei ole mahdollinen. Loppu tulee viimeistään, kun kaikki intialaiset haluavat jääkaapin. Sellaista kulutuspiikkiä ei kestä mikään. Riisi patentoitiin jo ja sikaa yritetään patentoida. Das Kapitalin röyhkeydellä ei ole mitään rajaa."

"Raha ja sen äpärävelipuoli, tekniikka, eivät pysähdy, kun ne kerran on irti päästetty. Siinä on kaksi ilmestyskirjan petoa. Ei kapitalismi voittanut sosialismia, vaan kaikki siinä hävisivät."

"Maailman mahtavimman maan, Amerikan Yhdysvaltojen, ulkopolitiikasta Kaurismäellä on selkeä näkemys. "Yhdysvaltojen sotakoneistoa hallitsee lauma psykopaatteja, jotka pitäisi kiireimmän kaupalla taluttaa Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen.""

"Suomen kieli on vähäisen ajatteluni koti. Ei kai ihminen ole olemassa ilman kieltä."