Etu+takakansi.gif
 
Minun joululahjani löytyi Suomen Kuvalehden sivuilta:
 
Kriitikon valinnat

Teksti Joni Pyysalo

SK:n kirjallisuusarvostelija Joni Pyysalo listaa vuoden parhaat kirjat.

1. Tuomas Kyrö: Liitto. WSOY 2005
Hyvä romaani kaikin tavoin: alleviivaamatonta, ilmavaa ja puhuttelevaa henkilöiden ja elämän kuvausta. Kirjailijalla nautittava kielen ja todellisuuden taju.

2. Karo Hämäläinen: Urho Kekkonen. Tammi 2005
Tiedollisesti ja kirjallisesti haastava ja palkitseva, yllättävä, kummallinen ja kokeileva romaani ja elämäkertaparodia. Varmasti aivan muuta kuin mitä Kekkos-kirjalta odottaa.

3. Harri Raitis: Tannerheimin ritarit. Enostone 2005
Kiinnostava, historiaa valottava, paneutunut ja eleettömyydessään komea romaani sotien lopun ja heti niiden jälkeisestä Suomesta.

4. Timo Lappalainen: Kultainen noutaja. Like 2005
Uuden proosarunon ystävien kannattaa Saila Susiluodon ohella muistaa omaperäisesti ja itseironisesti runoileva Timo Lappalainen.

5. Anja Erämaja: Laulajan paperit. WSOY 2005
Harvinaisen raikas ja omamaailmainen runoesikoinen. Helposti lähestyttävää, teeskentelemätöntä, lannistumatonta ja maailmaa pelkäämätöntä runoa, joka löytää varmasti ystäviä.

6. Lassi Kämäri: Loistava puhallus. Kustannusliike Susi 2005
Uuden kotimaisen aforismin nousukaudesta todistaa muun muassa Lassi Kämäri. Esikoiskokoelmassakin on jo useampia kuolemattomuuksia.

7. Konstantinos Kavafis: Barbaarit tulevat tänään. Otava 2005
Tuomas Anhavan hieno käännösvalikoima Kavafiksen pitkälti tunnetun historian kääntöpuoleen syventyvistä runoista.

8. Kari Aronpuro: Gathandu. Tammi 2005
Jälleen hyvä Aronpuron kokoelma, jossa erityistä kokoelman pitkät runot ja runosarjat sekä suhteellisuudentaju, lämpö ja huumori kaikessa lukeneisuudessa.

9. Jarkko Laine: Jumala saalista öisin. Otava 2005
Kari Aronpuron ohella Laine edustaa ikäpolvensa sammumattomia runon tulivuoria. Laineen kokoelmista löytyy aina jokaiselle jotain.

10. Markku Into: Kiivaat tyvenet, valitut runot 1964-2005. Sammakko 2005
Omapäisen runoilijan varhaistuotantoa on ollut melkein mahdotonta saada käsiin jo kauan. Innon runojen pahimpaan nälkään on saatavilla nyt ainakin valitut runot.