1105LD1.jpg

HS 18.11.2005

" Lapset ja nuoret käyttävät matkapuhelinta myös toistensa kiusaamiseen. Pilarien eli pilasoittojen lisäksi tekstiviesteillä uhkaillaan, kiristetään, ja nimitellään homoksi ja huoraksi. Matkapuhelimella näpättyjä kuvia laitetaan myös luvatta internettiin."

Niinpä tietenkin. Itse ostin tyttärelleni kännykän lähinnä turvallisuuden lisäämiseksi. Tyttö saa minut kiinni ja minä saan hänet kiinni. Tarkoituksena oli myös hieman valvoa(ei ole helppo myöntää), mutta enemmän tyttö minulle soittaa ja kysyy lupia erilaisiin menoihin ja asioihin. En silti tunne itseäni kännykkäisäksi, haluan vain olla saatavilla.

Tenttasin heti tytärtäni, että onko sillä ollut mitään ongelmia kännykän kanssa. Sanoi, että ei, mutta ota näistä nyt sitten selvää.

Kännykkä tuo kiusaamiseen ihan uuden ulottuvuuden. Periaatteessa kiusaajiltaan ei saa hetken rauhaa. Vanhemmat vaativat pitämään kännykkää auki ja kiusaajat pommittavat kuvaviesteillä, jossa kiusatun oma kuva liitetty esimerkiksi toiseen kroppaan. Tai sitten jossain ilmoitustaululla on tyttäresi puhelimen numero ja alla teksti: "Soita Jaana Järviselle - jakorasialle."

Vanhemmilla ei ole aavistustakaan mitä omat kullamurut kännyköillään väsäävät. Ehkä muutama sana vanhemmilta olisi paikallaan tai miksei koulussakin voitaisi kampanjoida ja opastaa.

Haavikko runoili kerran: "Jatkuvat lasten julmat leikit iltaan saakka."