4pups.jpg

Kävin vilkaisemassa Kirjasäätiön sivuilla Finlandia-palkinnon jako-ohjeita. Kiinnitin huomiota erityisesti kohtaan 4. En tiedä millaisista summista on kysymys, mutta kyllä pienimpien kustantamojen osallistuminen kaatuu pieniinkin osallistumismaksuihin.

"4. Kirjailijan tai kustantajan, joka haluaa asettaa julkaisemansa romaanin ehdolle Finlandia-palkinnon saajaksi, on toimitettava teos kullekin lautakunnan jäsenelle säätiön ilmoittamaan määräpäivään mennessä. Lähettäjän on lisäksi toimitettava yksi kappale kirjaa säätiön toimistoon sekä maksettava säätiön tilille osallistumismaksu, jonka suuruuden säätiön hallitus päättää vuosittain. Jos lautakunta nimeää teoksen palkintoehdokkaaksi, teoksen ehdolle asettanut suorittaa säätiölle ehdokasmaksun, jonka suuruuden säätiön hallitus päättää vuosittain."

Eihän se ole salaisuus, että Finladia-palkinnon tärkein tehtävä on edistää joulumyyntiä. Siihen kilpailu on  ilmeisesti keksityistä keinoista tehokkain. Minulla on työpaikallani paljon kollegoja, jotka lukevat laadukasta ja uutta kirjallisuutta ihan järjettömiä määriä vuodessa. Finlandia-ehdokkaiden kirjojen hankkiminen heti on heille itsestäänselvyys. Tänä vuonna kiinnostus Finlandia-palkintoa kohtaan oli merkillisen laimeaa. Yritin vähän provosoida etukäteisveikkauksia voittajasta, mutta kaikkien mielestä voittaja oli "ihan sama".

Tätä kilpailua Finlandia-palkinnosta voisi verrata formulakilpailuihin. Tässä kilpailevat sekä kuskit että kuskien tallit. Perinteisesti neljä suurta tallia ovat olleet vahvoilla. Otavan ostettua Liken kapuloita lyö rattaisiin enää Teos, jolta löytynee myös likviditeettiä.

Ennen vanhaan kirjalijat puhelivat ihan avoimesti, että"Nyt on kyllä Otavan vuoro" tai että "Södikka ei voi saada kahtena vuotena peräkkäin" jne.. Helppohan se olisi tarkastaa pienellä laskutoimituksella ovatko voitot jakaantuneet "liian tasaisesti" neljälle isolle. Mutta en kyllä vaivaudu.

Ihan sama minulle!