joyce.gif

1. Yksi kirja, joka muutti elämääsi:

Nicky Cruzin Juokse, poika, juokse. Kirjan väkivaltaisuus, jengien jylhä lojaalisuus jäsenilleen ja puhdas viha löysivät kaikukopan minusta. Lopetin kirjan lukemisen siinä vaiheessa, kun uskonto marssi näyttämölle. Olin yksi niistä, jotka osasivat siivilöidä kirjasta vain pahuuden. Varmaan yksi syy, miksi ajauduin itsekin myöhemmin jengeihin, joissa sisäinen kuri ja toisten puolustaminen olivat itsestäänselvyyksiä. Tai miksei myös Jouko Turkan Aiheita, joka näytti, mitkä mahdollisuudet kirjoittajalla on, jos vain löytyy mielikuvitusta ja kirjallista kykyä. Lopulta ei ole edes väliä, onko sanottavaa, kunhan on kykyä. Linkolan Johdatus 1990-luvun ajatteluun oli myös  vuosituhannen vaihteen merkittävimpiä kannanottoja. Siinä Linkolan ajattelu on vielä terävää ja paikoitellen vastaansanomatontakin. Jouduin tarkastelemaan perusteellisesti ihmisen ristiriitaista roolia osana luontoa. 


2. Yksi kirja, jonka olet lukenut useammin kuin kerran:

Roald Dahlin Rakkaani, kyyhkyläiseni. Täydellistä viihdettä, täydellistä novellitaidetta. Pidän yllätyksellisistä lopuista ja lukijan kusettamisesta. Teknisesti Roald Dahlin makaaberit novellit ovat mestarillisia. Saarikosken loistava käännös kruunaa kirjan. Samaan tyylilajiin voi vertailun vuoksi nostaa Kiplingin Kadonneen legioonan tai Maupassantin Valitut. Ei sovi myöskään unohtaa Franco Solinasin Meren ryöstäjiä tai Tsehovin Hevosen kaltaista sukunimeä. Sykähdyttävimpiin runokirjoihin , aforismikokoelmiin ja filosofiaan palaan tietenkin jatkuvasti.  Kirstinänän Lakeus, Saarikosket, Guillevicin Riittejä, Nietzschen Hyvän ja pahan tuolla puolella, Paasilinnan ja Parosen aforismit, Platonit, Risto Rasan Tuhat purjetta, Anhavan haikukäännökset jne.

3. Yksi kirja, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle:

Otavan mainion Seitsentähdet -sarjan lopultakin teettämän täydellisen käännöksen Defoen Robinson Crusoesta; sen avulla voisin vaikka pysyä hengissä.

4. Yksi kirja, joka teki sinusta kevytmielisen:.

En tarkalleen ymmärrä, mitä tässä haetaan, mutta esimerkiksi juuri tällä hetkellä lukemani Mark Twainin Kannibalismia junassa ja muita kertomuksia on hervoton kirja. Se saa minut naureskelemaan ääneen julkisella paikalla. Erikoiskiitos Erkki Jukaraiselle epätavallisista ja huolellista sanvalinnoista käännöksessä.

5. Yksi kirja, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin.

Haavikon Puut, kaikki heidän vihreytensä on äärimmäisen surumielinen kirja, varsinkin jos on lukenut oheislukemistona Haavikon muistelmat.

6. Yksi kirja, jonka toivoisit tulleen kirjoitetuksi:

Samuli Parosen aforismikokoelma 2000-luvulla. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä Paronen ajattelee tästä ajasta.

7. Yksi kirja, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan kirjoitettu:

Ykdenkään kirjan sisältö ei ole minusta kovinkaan vaarallinen tai vahingollinen. Mutta jos puun tuhoaminen otetaan mittariksi, listasta tulee pitkä kuin nälkävuosi.

8. Yksi kirja, jota luet paraikaa:

Döblinin Berlin Alexanderplatz, eikä oikein etene. Fassbinderin tv-toteutus oli yksi nuoruuteni vaikuttavimmista taidepläjäyksistä.

9. Yksi kirja, jonka olet aikonut lukea:

Joycen Odysseus. Minulla on erityislaatuinen suhde koko kirjan sisältöön ja maisemaan. Olen muuten käynyt Sandycoven Martello-tornissa.

Aaltopahville kiitos haasteesta.