<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 artificial_gravity_swimming_pool.2.jpg

Pojalla on oma Turtles-reppu selässä. Minä otin mukaani isomman Niken-putkikassin. Siellä ovat uimahousujen, pyyhkeiden ja pesuaineiden lisäksi eväsleivät ja litran pullo vettä. Mandoliinikrapulassa erehdyin lupaamaan pojalle, että huomenna lähdetään sitten uimahalliin, jos annat vielä hetken isin nukkua rauhassa.

 

Kassalla finninaamainen pulska tyttölapsi myy meille piletit suutaan suipistellen. Poika marssii silmät tähtinä ja innosta puhkuen edellä ja huutelee minua seuraamaan perässä. Pullukka räpsyttelee minulle ripsiään keimailevasti. En oikein tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa.

 

Pukuhuoneessa tungemme tavaramme kapeisiin metallikaappeihin. Euro aukkoon ja avaimet lukitsevat ovet. Pujotamme avaimet kuminauhoilla nilkkoihimme.

 

- Hei kaveri, pistä kumisandaalit jalkaan! sanon pojalle.

 

- Miks? poika kysyy.

 

- Uimahalleissa on aina jalkasilsaa, sientä ja kaikenlaista pöpöä ja bakteeria.

 

Poika pujottaa pienet jalkansa sandaaleihin ja kysyy:

 

- Miks täällä on pöpöjä, iskä?

 

- Kun kaikenmaailman likaiset pummit tallustelevat täällä saastaisin jaloin ja hygienia on sitä ja tätä…

 

Vanhempi mies kääntyy vieressä. Sen olkapäähän on tatuoitu pääkallo ja sen alla lukee "Death or Glory".

 

- Älä perkele usko isääs, poika, ei täällä mitään paskasta ole. Siivoojat nuolevat lattioita tunnin välein ja suihkivat desinfiointiaineita.

 

Poika katsoo äijää epäuskoisena, sitten minua.

 

- Alahan mennä  suihkuun edellä, sanon pojalle ja mulkaisen ukkoa, - odota mua siellä, tulen justiinsa perässä.

 

Poika häviää suihkuhuoneen ovesta, minä menen vessaan. Pudotan pyyhkeen lanteiltani ja katson peiliin. Siellä se edelleen on. Juuri ja juuri. Jalkovälissä. Surkea katkarapu. Aivan kuin säikähtäneenä kirkkaasta valosta ja uudesta ympäristöstä. Hieron ja hivelen sitä sen verran, että se alkaa hieman jömpöttää ja kiirehdin suihkuun. Poika seisoo valuvan veden alla. Panen uimahousut roikkumaan naulaan ja menen itsekin suihkuun. Tunnen, miten nopeasti kikkeli taas kutistuu normaaliin kokoonsa.

 

- Mennään saunaan, sanon pojalle.

 

Poika hieroo vettä silmistään ja vääntää suihkunsa kiinni. Lämpö lyö ovella vastaan. Sauna on onneksi tyhjä. Heittelemme hetken löylyä ylälauteilta. Penikseni piristyy sen verran lämmöstä, että kehtaan lähteä takaisin suihkuhuoneeseen. Saunan ovella tulee vasta luiseva hujoppi, jolla on roikkuva, suonikas hevosen kyrpä, kivekset raapivat melkein kaakelilattiaa. Se vilkaisee minun tattiani uteliaana ja minusta tuntuu, että se hymähtää.

 

Vedämme simmarit jalkaan ja vaapumme altaille. Poika oppi uimaan viime kesänä leirikoulussa Nauvossa. Nyt se räväyttää mahalleen syvästä päästä ja katoaa sammakkovedoin pohjaan. Kohta se pulpahtaa pintaan kuin korkki ja hihkuu riemusta. Katselen hetken kahden leveäharteisen uimaritytön sopusuhtaisia vartaloita: nännien terhakasta ilmoittautumista, jalkojenvälien viivoittimien ahnasta kangasimua. Kovetun ja pelastaudun laskeutumalla portaita veteen.

 

Vetelen parasta sammakkoani puolisen tuntia päästä päähän. Annan periksi kun ikäneito kroolaa ohi toista kertaa herttaisesti hymyillen. Poika toikkaroi altaan reunalla kylmissään, kyllästyneenä. Sanon, että nyt lähdetään saunaan lämmittelemään. Otamme nopeat suihkut ja yritän saippuoimalla kasvattaa olematonta piliäni.

 

Livahdamme saunaan. Ylälauteilla istuu kolme teinijolppia. Ne katsovat minua ja alkavat hohottaa. Sanon pojalle, että mennään nurkkaan istumaan, siellä on löylyämpäri. Nuoret tirskuvat ja kuiskivat toisilleen hiljaisella äänellä. Heitän kovat löylyt ja katselen muualle. Poika siirtyy alemmalle lauteelle. Heitän lisää löylyä, mutta häiskät istuvat edelleen kyyryssä ylälauteilla ja vilkuilevat minua pilkallisesti.

 

- Lähdetään suihkuun, sanon pojalle ja laskeudun alas lauteilta.

 

- Emmä vielä, poika sanoo, mulla on kylmä.

 

- Tu sitten perässä, sanon ja puikahdan suihkuhuoneeseen.

 

Kundien rämäkkä nauru kuulu suihkuhuoneen äärimmäiseen nurkkaankin, vaikka annan veden valua päälleni ja pidän kämmeniä korvilla. Poika tulee saunasta, käy nopeasti suihkussa, pesee hiuksensa ja menee pukuhuoneeseen. Menen perässä ennen kuin jäppiset ehtivät tulla saunasta.

 

Kun istumme pukuhuoneessa ja syömme eväitä, poika katsoo minua totisena ja kysyy:

 

- Iskä, mitä tarkoittaa megapienet vehkeet?