Maria Fyodorovna  . Image: © AFP 2006, KELD NAVNTOFT.

"Pietari. Kirkonkellojen soitto ja tykinlaukaukset saattelivat hautaan Venäjän toiseksi viimeisen keisarinnan Maria Fjodorovnan (1847-1928) Pietarissa. Keisarinnan jäännökset tuotiin laivalla Tanskasta"

Onko hullumpaa kuultu? Valitettavasti on, jatkuvasti. Tämä luusavottahan pyörii ympäri maailmaa. Milloin etsitään Lauri Törnin luisevaa olomuotoa Vietnamin viidakoista, milloin hinataan Stalinin uhrien oletettuja luita oikeaan maastoon lepäämään. Miksi?

Tykit ampuivat Nevalla kuuleman mukaan 31 tykinlaukausta eli saman verran kuin Marian saapuessa häihinsä 140 vuotta sitten. Miten romanttista! Kukahan tämän kaiken maksaa? Ja miksi? Olisi kiva tietää. On mulla hautajaiset, sulla häät. 

"Maria toivoi, että hänet siirrettäisin miehensä vierelle Pietari-Paavalin linnoituksen tuomiokirkkoon, jos tilanne Venäjällä muuttuu."

Ihmettelen, että mitä ne luut yhteiskunnan muutoksesta piittaavat, mutta kai ne sitten piittaavat...

Jos minä alan esittää toiveita ruumini jatkosijoittamisesta, toivon, että perilliseni eivät korviaan lotkauta. Mutta toki jos halvalla pääsee ja mukana on hitunen kansalaistottelemattomuutta ja kekseliäisyyttä, en ole pahoillani siellä ylälauteilla...