020415_01_1022303A.jpg

Erkki Tuomioja sai Tieto-Finlandian kirjastaan Häivähdys punaista.

En ole ehtinyt kirjaa lukea, joten en lähde sitä ruotimaan sen enempää. Täytyy silti osoittaa kunnioitusta ulkoministeriä kohtaan joka tulee Anna Politkovskajan muistotilaisuuteen yksityishenkilönä. Tilaisuudessa esitettiin ankaraa kritiikkiä Putinia kohtaan.

Tämäntyyppistä rohkeutta suomalaisista vellihousupoliitikoista ja arkadiankalkkunoista löytyy liian vähän. Hyvä Erkki!

Paikalla oli mm. myrkytetyn Litvinenkon ystävä elokuvaohjaaja Andrei Nekrasov, joka kertoo näin Kirsikka Moringin jutussa (HS 24.11.2006):

Moskovalainen elokuvaohjaaja Andrei Nekrasov on juuri saapunut Lontooseen. Hän istuu nyt ystävänsä vuoteen päädyssä. Vaikeista myrkytysoireista kärsivä, elämästään taisteleva Aleksandr Litvinenko on hänelle tärkeä ihminen.

Entinen FSB:n upseeri on Nekrasovin elokuvan Disbelief ( Epäusko) päätodistaja. Hän kertoo suoraan kameralle, etteivät tšetšeenit räjäyttäneet Moskovan Kolmogorovin kerrostaloja vuonna 1999. Sen tekivät FSB:n omat miehet. Pian alkoi toinen Tšetšenian sota.

Väite oli niin kova, että Litvinenkon oli muutettava Lontooseen. Nyt hän on tässä. "Ystäväni on niin heikko, että hänen on lähes mahdoton puhua. Kuulen hänen kuiskaavan hauraasti: 'Tämä on totuuden hinta.' On vaikea pidättää kyyneleitä."

"Minun pitäisi kuvata häntä, mutta tuntuu mahdottomalta suunnata kameraa häneen."