p011113s.jpg

Vielä töistä lähtiessä olin valmis mitä synkimpiin bloggauksiin, mutta ilta imaisi voimat ja Voimalan yksinäisen pehmomiehen dilemmalässytys lopunkin uhon.

Kerronpa teille kuitenkin mitkä aiheet vilahtelivat kiikaritähtäimessäni. Todennäköisesti joku niistä vielä saakin lyijyä persuksiinsa oikein kunnolla. Aiheiden järjestys on mielivaltainen.

1. Sofi Oksasen Parnassossa esittämän heppoisen korttitalon kumoon puhaltaminen. Samalla olisi voinut miettiä esimerkiksi Kemppisen tai Mirkka Rekolan mahdollisia lähtökohtia Oksasen puheenvuoron ylistämiseen.

2. Tuntemattoman sotilaan rienaaminen ja varsinkin Tuntemattoman sotilaan traumatisoimien lukijoiden (lue: sotakirjaveteraanien) kivittäminen. Miksi helvetissä Helsingin Sanomien niukkoja kulttuurisivuja tuhlataan Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmojen tarkastelemiseen suurennuslasilla? Onko Ilkka Malmberg suomalaisten klassikkojen Mauri Kunnas, uudelleen rahastajien kuningassukua?

3. Jyrki Kiiskisen Hesarissa esittämän kultturimanifestin preparointi ja minkin ruuaksi jauhaminen.

4. Erno Paasilinnan Siperialaisessa estetiikassa kirjoittaman liikuttavan paljastavan ja puolueellisen matkakertomuksen Talvipäivä Moskovassa analysointi.  Jos Saksan saavutukset hurmasivat aikoinaan Paavolaista, kyllä Paasilinnakin näytti olevan  häikäistynyt Neuvostoliiton kehityksen ja saavutusten edessä. Errare humanum est.

5. Usein pohditaan sitä, mitä Suomelle oli tapahtunut, jos se olisi joutunut Neuvostoliiton ikeen alle. Miksemme välillä kuvittelisi, mitä Suomelle ja suomalaiselle orjakansalle olisi tapatunut, jos Saksa olisi voittanut sodan?