21352c110.jpg

Ylellä alkaa 4.6. alkaen maanantaisin klo 21.55 Timo Harakan (?) vetämä kirjallissuusohjelma "10 kirjaa jotka muuttivat maailmaa". Jostain korttipakasta ohjelmaan on vetäisty vakiovieraaksi valtakunnantyrkky Anna Kortelainen. Pelkästään se on hyvä syy tuhansille jättää ohjelma katsomatta. Ohjelmassa piipahtavat viikon vieraina tunnetut suomalaiset kirjallisuuden harrastajat. Ensimmäinen näyttää olevan PMMP:n Paula Vesala, joka on muistaakseni opiskellutkin kirjallisuutta yliopistossa. Tuskin veikkaan kovin paljoa väärin, jos arvaan, että loputkin ovat Runoraadista tuttuja julkkuja, jotka hokevat "niinku tykkäävänsä tästä niinku kirjasta". Jos jotain oikeasti kiinnostavat kirjat, joissa yksilö kertoo suhteestaan tiettyyn kirjaan, kannattaa hankkia esimerkiksi Juhani Salokanteleen toimittamat massiiviset ja loisteliaat kirjat Kirjojen kirja (esitelty 73 kirjaa) ja Kirjojen Suomi (esitelty 51 kirjaa). Ja esittelijät eivät ole mitään lukemisen diletantteja. Itse ostin kirjat muutamalla eurolla kirja-alesta.

Tässä on lista Harakan ohjelmassa esiteltävistä kirjoista:

Harriet Beecher-Stowe: Setä Tuomon tupa
Minna Canth: Työmiehen vamo
Maksim Gorki: Äiti
Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla
George Orwell: Vuonna 1984
Erich Maria Remarque: Länsirintamalta ei mitään uutta
Salman Rushdie: Saatanaliset säkeet
Markiisi de Sade: Justine
Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva

Kelpo lista, mutta minusta olisi osoittanut suurempaa uskallusta valita mukaan esimerkiksi Raamattu, Koraani, Marxin Pääoma tai Maon Punainen kirja. Samoin filosofia loistaa poissaolollaan. Missä ovat Platonin teokset, Nietzsche, Kirkegaard, Voltaire, Hegel, Linkolan Johdatus 1990-luvun ajatteluun, Thoreau, Singerin Oikeutta eläimille...Tai Twainin Huckleberry, tai Salingerin Sieppari(se oli Lennonin tappajan taskussa), tai Dostojevskin Rikos ja rangaistus... Entä missä on runous? Eino Leino? Saarikoski? Keats? Dylan Thomas? Yeats? Homeros? Sapfo? Neruda?  

Entä valintojen täydellinen länsimaalaiskeskeisys? Se on suorastaan häpeäksi kirjojen valitsijoille. Kiinassa sentään kirjoitettiin kuolematonta kirjallisuutta jo 3000-vuotta sitten. Entä Japani?

Näin etukäteen vaikuttaa siltä, että ohjelmassa tyydytään aika perinteisiin, helppoihin ja viihteellisiin ratkaisuihin. Toivon kuitenkin että olen väärässä, koska jokainen kirjallisuusohjelma on paikkansa ansainnut televisiossa. Ja näidenkin kirjavalintojen sisältä löytyvät kyllä lähes kaikki isot teemat: orjuus, seksuaalisuus, uskonto, feminismi, naisasia, sisällisota, polittinen murros, vasemmisto-oikeisto-akseli, vallankumous, sosialistinen realismi, realistinen sodan kuvaus, fatwa, islam, dystopia, totalitarismi, utopia...