Image36.jpg

Tasaiseen tahtiin putkahtelee lehtiin ammattivertailuja, joissa pannaan ammatteja arvostusjärjestykseen.  Ilmeisesti se kiinnostaa ihmisiä.

Yhteiskuntamme arvostetuimmat löytyvät Iltalehden 3.9.2007 mukaan hengenpelastajista. Top-10:ssä ykkösenä on lääkäri, perässä seuraavat palomies, sairaanhoitaja, sairaankuljettaja, kätilö, eläinlääkäri, poliisi, hätäkeskuksen päivystäjä, lentokapteeni ja lennonjohtaja.

Kysely paljastaa samalla, mitkä asiat ovat selvästi tärkeimpiä ihmisen tarvehierarkiassa: oma ja muiden terveys ja turvallisuus.

Kovin korkealle eivät nousseet esimerkiksi presidentti (29), tuomari (23), pappi (68), psykoterapeutti (47), professori (32), urheilija (126) tai upseeri (83). Toisaalta ensimmäinen taideammattien edustaja, kirjailija, oli vasta sijalla 62.

Poliitikolle, pysäköinninvalvojalle, kriitikolle, mallille, bingoemännälle ja tv-chatin juontajalle tulee nyt tosi paha mieli, koska heidän työnsä eivät mahtuneet edes 200 arvostetuimman ammatin joukkoon.

Samassa jutussa tehtiin myös toisenlainen kysely. Kysyttiin, jos kaikista ammateista maksettaisiin samaa palkkaa ja voisit vapaasti valita itsellesi ammatin, niin mikä se olisi ? Vastaus yllätti. Taideammatti näyttää olevan monen unelma-ammatti Suomessa.

Järjestys: 1. kirjailija 2. lääkäri 3. puutarhuri 4. tutkija 5.opettaja 6. sairaanhoitaja 7. lentokapteeni 8. muusikko 9. taiteilija 10. kotiäiti