Lueskelin junassa ilmaisjakelulehteä. Joku oli räpsäissyt kännykällä kuvan Liina Långin kyytöistä, jotka laidunsivat leppoisasti Uutelan lenkkipoluilla. Viime viikolla Långin kyyttöjä hätisteltiin golfkentältä Vuosaaressa. Sitä taas joku ihmetteli saman lehden yleisönosastolla. Joku kysyi että miksei sieltä ajettu niitä golffareita helvettiin. Se lämmitti sydäntä.

Liina Lång ei ole tyhmä nainen. Ei ollenkaan. Hän todennäköisesti avaa itse portit aamusella ja ajaa kyytöt sivistyksen pariin aiheuttamaan hämmennystä ja etsimään julkisuutta omalle asialleen. Ja julkisuutta kyytöt ovatkin saanet näillä tempauksilla enemmän kuin sataan vuoteen.

kyytot3.jpg
Vanhin suomalainen karjarotu on itäsuomenkarja eli kyyttö. Kuva: Yrjö Tuunanen

Miksi kyytöt ovat uhanalainen laji Suomessa? Koska kyytöt eivät ole maidon tehotuottajia kuten ayshiret ja friisiläiset. Kyytöt eivät kykene vastaamaan markkinatalouden huuton, tuottavuuden jatkuvaan kasvattamiseen. Sitä kautta kyytöt nousevat kaikkien kestävän kehityksen ja tuottavuuden kasvun vastustajien symboleiksi. Sitä kautta kautta kyytöt nousevat kaikkien syrjäytyneiden ja tehottomien symboliksi. Sitä kautta kyytöt nousevat suomen kielen, Suomen ja suomalaisuuden symboleiksi.

Eläköön kyytöt, vanhat kunnon kyyselät! Te olette loistavia otuksia. Suomen kyyttö - siinä meillä vakuunaeläin keinotekoisen afrikkalaisen leijonan tilalle!