Suomen puolustusministerin sammakoiden loikkiessa ympäri maailmaa on mielenkiintoista harrastaa jälkiviisautta lueskelemalla kirjailija Paavo Haavikon opetuksia Talouselämän haastattelussa 7.10.2006:

" Yhdessä asiassa Suomi on Haavikon mielestä unohtanut ainoan vaihtoehdon ajatustavan: Venäjän ymmärtämisessä. Venäjä on hänen mielestään Suomen ainut vaihtoehto.


– Suomalaiset eivät tajua sitä, että Suomi on Englannin kokoinen siirtomaavalta jättiläismäisen, jälkijättöisen ja kehityspotentiaalisen maan vieressä. Venäjä on Suomelle niin kuin Intia Englannille. Suomen menestys on pitkälti Venäjän aikaansaamaa.


Varovaista tunnusta saa tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka on pitänyt yllä suhteita Venäjään. Aika alkaa kuitenkin loppua Suomelta. Suomalaisten asenteet venäläisiä kohtaan ovat edelleen hänen mielestään hyvin kielteisiä.


– Jumala on antanut meille siirtomaaksi Venäjän. Älkäämme olko jumalattomia ja jättäkö sitä käyttämättä. Kaikki mitä sinne tehdään ja investoidaan on tärkeää. Venäjä on markkina-alueena suunnaton. Vaadittaisiin hiukan järkeä ja asenteiden muuttamista."