wittgenstein-by-levine.jpg

Säännöllisin väliajoin huhuillaan esiin suomalaista älymystöä. Se on tuuleen huutelua, mutta välillä löytyy joukko, ryhmä tai raati, joka on tarpeeksi tyhmä ja imarreltu "työrukkaseksi" jollekin instituutiolle. 

Erno Paasilinna kritisoi omaelämäkerrassaan Tähänastisen elämäni  kirjaimet pääministeri Esko Ahon vuonna 1993  asettamaa ja Ilkka Niiniluodon johtamaa intellektuellien työryhmää, jonka tehtävänä oli laatia selvitys Suomen henkisestä tilasta , seuraavasti:

"Ei - ei ketään todelliseen älymystöön kuuluvaa voitaisi koskaan viheltää jonkin senkertaisen pääministerin luo kuin koiraa. Asenteeltaan älymystöön kuuluvat ovat aina oppositiossa, muuta paikkaa he eivät tavoittele eivätkä saavutakaan. He ovat tarkkailíjoita ja eristäytyjiä, he kammoavat kaikkea sitoutumista, nämä yksinäiset pirut joiden tärkein kyky on arvostelukyky. He näkevät maailman oikein silloinkin kun se vasta on prosessi."

Niin. En ole Hesarin tilaaja ja luen sitä harvakseen. Lievästi sanoen huvituin, kun huomasin, että  "Helsingin Sanomat kutsui yli sata kulttuurin ja tieteen vaikuttajaa raatiin, joka lietsoo ja syventää ajankohtaista keskustelua. Raati vastaa viikon kysymykseen perjantain Helsingin Sanomissa".

Viheltäjä vain vaihtui.